Líbyjská vláda varuje pred bombardovaním tankera

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 15:05 • 2 min
Líbyjská vláda varuje pred bombardovaním tankera

TRIPOLIS - Dôvodom je fakt, že plavidlo kotví v prístave ovládanom povstalcami, kde tankuje ropu.

slovakia

left justify in out

Líbyjská vláda v sobotu varovala pred zbombardovaním severokórejského tankera v prípade jeho snahy vyviesť ropu z prístavu Syrta, rodiska zabitého vodcu krajiny Muammara Kaddáfího. Prístav kontrolujú protivládni povstalci, ktorí celkovo ovládajú tri veľké líbyjské prístavy. Loď s vlajkou Severnej Kórey už začala s čerpaní ropy na palubu a pripravuje sa na odplávanie. Premiér Alí Zajdán varoval, že v prípade nerešpektovania nariadení vlády v Tripolise, sa plavidlo Morning Glory stane terčom bombového útoku a následne nastane environmentálna katastrofa. Povstalci však argumentujú, že vláda zlyhala pri plnení ich požiadaviek sledujúcich deľbu ziskov z predaja čierneho zlata, vyšetrovanie korupcie a väčšiu autonómiu východu krajiny. Aktuálny spor tak potvrdzuje obavy Západu, ktorý má veľké pochybnosti o miere kontroly vlády nad územím severoafrickej krajiny.

 


Líbyu viac ako 40 rokov ovládal vodca Muammar Kaddáfí. Jeho éra sa definitívne skončila v októbri 2011, keď ho za podpory NATO a nejasných okolností zabili povstalci. Krajina je odvtedy bez účinnej centrálnej vlády a bezpečnostných síl. O kontrolu nad dianím tak v rozľahlej krajine bojujú rôzne ozbrojené skupiny, ktoré disponujú rozsiahlym arzenálom a odmietajú sa podvoliť úradom v Tripolise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies