Líbyjčan súdený za útoky na ambasády USA v Afrike zomrel

NETKY.SK • 3 Január 2015, 11:41 • 2 min
Líbyjčan súdený za útoky na ambasády USA v Afrike zomrel

WASHINGTON/KÁHIRA - Líbyjčan Anas Líbí, obvinený z účasti na plánovaní útokov teroristickej organizácie al-Káida na dve veľvyslanectvá USA v Afrike v roku 1998, zomrel v newyorskej nemocnici krátko pred začiatkom procesu. Oznámil to dnes jeho právnik.

slovakia

left justify in out

Líbí, ktorého americké špeciálne jednotky v októbri 2013 zadržali v líbyjskom Tripolise a previezli do Spojených štátov, trpel rakovinou pečene v pokročilom štádiu. Zomrel v piatok po výraznom zhoršení zdravotného stavu, uviedol jeho právnik Bernard Kleinman pre noviny Washington Post.
      

Proces s Líbím, ktorý mal 50 rokov, sa mal začať na súde v New Yorku 12. januára. Spolu s ďalšími obvinenými teroristami voči nemu vzniesli v USA ešte v roku 2000 federálnu žalobu pre obvinenia z účasti na plánovaní a realizácii bombových atentátov na veľvyslanectvá Spojených štátov v Keni a Tanzánii v roku 1998, pri ktorých zahynulo 224 ľudí vrátane 12 Američanov.
      

Líbí, počítačový expert, na ktorého zadržanie USA vypísali odmenu päť miliónov dolárov, obvinenia popieral. Jeho rodina tiež odmietala tvrdenia o jeho členstve v al-Káide.
      

Manželka Líbího pre agentúru AP dnes povedala, že zomrel v dôsledku komplikácií po operácii pečene. O jeho smrti ju podľa jej slov informovalo líbyjské veľvyslanectvo vo Washingtone. Súčasne obvinila americkú vládu z "únosu, týrania a zabitia nevinného človeka".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona