Líbya vyzvala arabské štáty, aby jej pomohli vyzbrojiť armádu na boj s IS

NETKY.SK • 18 August 2015, 16:32 • 2 min
Líbya vyzvala arabské štáty, aby jej pomohli vyzbrojiť armádu na boj s IS

KÁHIRA - Medzinárodne uznaná líbyjská vláda dnes vyzvala arabské štáty na pomoc pri vyzbrojovaní svojej armády, aby tak mohla lepšie čeliť hrozbe, ktorú pre ňu predstavuje militantná organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Líbyjský minister zahraničných vecí Muhammad Dajrí dnes na mimoriadnom stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v Káhire uviedol, že Líbyjčania nemôžu viac čakať, kým sa Organizácii Spojených národov podarí sprostredkovať v krajine takzvanú vládu národnej jednoty.

 

Výzvu ministra na pomoc pri ozbrojovaní následne podporil aj šéf LAŠ Nabíl Arabí, pričom arabské štáty požiadal, aby reagovali "pohotovo a efektívne".

OSN na Líbyu ešte v roku 2011 uvalila zbrojné embargo, ktoré v marci tohto roka obnovila. Krajine však v rámci neho povolila určité výnimky.

 

Líbya sa od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího už štvrtý rok zmieta v politickom chaose. Rozdelená je medzi medzinárodne uznanú vládu sídliacu v meste Tobruk a islamistami podporovanú vládu v metropole Tripolis.

 

Občianska vojna vyhnala z domovov státisíce ľudí a vzniknutý chaos zároveň umožnil extrémistom z IS získať územia na pobreží Stredozemného mora.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona