Líbya vyšetruje videozáznam bitky jedného z Kaddáfího väznených synov Sáadího

NETKY.SK • 4 August 2015, 08:19 • 2 min
Líbya vyšetruje videozáznam bitky jedného z Kaddáfího väznených synov Sáadího

TRIPOLIS - Líbyjský štátny prokurátor nariadil identifikovať väzenských strážcov, ktorí zrejme v tripoliskej väznici zbili Sáadího Kaddáfího, syna zosadeného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, a zrejme aj ďalších väzňov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na prokurátorov úrad.

slovakia

left justify in out

Video s bitkou, ktorú Kaddáfího syn podstúpil, sa objavilo na Twitteri po tom, ako súd v Tripolise odsúdil na smrť jeho brata Sajfa Isláma, ako aj ďalších ôsmich predstaviteľov bývalého režimu za zločiny spáchané v roku 2011 počas povstania, ktoré viedlo k zosadeniu Muammara Kaddáfího. Vodcu neskôr povstalci dolapili na úteku a brutálne zabili.

 

Spomínané video zachytáva bitku 42-ročného Sáadího Kaddáfího, ktorého vlani do Líbye vydali z Nigeru. Odvtedy je vo väznici v Tripolise, kde čaká na proces v súvislosti s obvinením z vraždy jedného z futbalových hráčov, ku ktorej došlo v čase, keď bol na čele líbyjskej futbalovej federácie. Obvinený je aj z ďalších trestných činov. K bitke zrejme došlo počas výsluchu.

 

Autenticitu videozáznamu sa bezprostredne nepodarilo potvrdiť z nezávislého zdroja.

 

Joe Stork, riaditeľ blízkovýchodnej sekcie ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch, napriek tomu uviedol, že zverejnený videozáznam vyvoláva vážne obavy ohľadom metód používaných počas výsluchov Sáadího Kaddáfího a ďalších väzňov vo väznici al-Hadba v Tripolise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona