Líbya: USA dnes trajektom evakuujú svojich občanov z krajiny

NETKY.SK • 23 Február 2011, 13:23 • 2 min
Líbya: USA dnes trajektom evakuujú svojich občanov z krajiny

Líbya: USA dnes trajektom evakuujú svojich občanov z krajiny

slovakia

left justify in out

img

Spojené štáty dnes evakuujú svojich občanov z Líbye postihnutej krvavými nepokojmi. Na prevoz Američanov, ktorí chcú odísť, vyslala vláda trajekt z Tripolisu na Maltu.
      Loď pre Američanov vypláva z tripoliského prístavu najneskôr dnes o 15.00 h miestneho času.
      Aj ďalšie krajiny sa z bezpečnostných dôvodov snažia prepraviť svojich občanov z Líbye letecky alebo po mori.
      Tisíce ľudí v utorok zaplnilo letisko v Tripolise čakajúc na medzinárodné odlety, aby unikli narastajúcemu chaosu v krajine.
      "Letisko bolo preplnené, neverili by ste toľkému množstvo ľudí," uviedla Kathleen Burnettová z USA, ktorá v utorok vystúpila z lietadla Austrian Airlines po lete z Tripolisu do Viedne. "Bol to totálny chaos. Polícia každého skontrolovala, ale každý bol veľmi poslušný," dodala.
      Najmenej dve letecké spoločnosti - na Blízkom východe najväčšie - British Airways a Emirates uviedli, že rušia lety do Tripolisu.
      Británia uviedla, že presúva k líbyjským brehom vojenskú loď HMS Cumberland pre prípad evakuácie britských občanov.
      Dve civilné trajekty z Turecka priplávali v utorok večer do násilnosťami postihnutého východného mesta Benghází, aby evakuovali zhruba 3000 tureckých občanov, uviedla tlačová agentúra Anatolia.
      Zhruba 5000 Egypťanov sa už vrátilo domov z Líbye a približne 10.000 ďalších čaká na prekročenie hranice.
      Viacero krajín vyslalo lietadlá na prevoz občanov - Srbsko, Rusko, Holandsko, Nemecko a Francúzsko hlásili, že majú povolenie na pristátie v Tripolise. Proces však komplikuje nejasná situácia ohľadom toho, kto má vlastne dopravu na starosti.
      "Situácia je veľmi premenlivá a naša základná otázka je, kto v krajine čo riadi, aby naše žiadosti o pristátie a prelety boli zodpovedané," uviedol námestník gréckeho ministra zahraničných vecí Dimitris Dollis.
      Slovenské ministerstvo zahraničných vecí eviduje v Líbyi aktuálne 41 slovenských občanov vrátane ôsmich detí. Slovensko po tých, ktorí chcú odísť, zrejme nevyšle vládny špeciál, ako to urobilo v prípade Egypta, ale využije prepravné kapacity iných štátov.
      V Líbyi počas násilných zásahov proti ľudovým protivládnym protestom zahynuli stovky ľudí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies