Líbya sa zhodla na nutnosti usporiadať do konca roka voľby

NETKY.SK • 28 Február 2019, 15:46 • 2 min
Líbya sa zhodla na nutnosti usporiadať do konca roka voľby

TRIPOLIS - Predseda medzinárodne uznanej líbyjskej vlády a armádny vodca, ktorý podporuje konkurenčnú administratívu na východe krajiny, sa stretli a dohodli na usporiadaní volieb. Počas dnešného dňa to oznámila Organizácia Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Líder vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž sa stretol s Chalífom Haftarom ešte včera v hlavnom meste Spojených arabských emirátov Abú Zabí, kde sa zhodli "na potrebe ukončiť prechodnú fázu prostredníctvom všeobecných volieb, na spôsoboch zachovania stability Líbye, ako aj na zjednotení jej inštitúcií", uviedla misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

 

img

    Fájiz Sarrádž, líder vlády národnej jednoty Líbye

 

Moc v Líbyi je rozdelená medzi súperiace administratívy a veľké množstvo milícií od roku 2011, keď došlo s podporou Severoatlantickej aliancie k zvrhnutiu a vražde diktátora Muammara Kaddáfího.

 

 

Hlavnou administratívou je Sarrádžova vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise a východolíbyjská administratíva podporovaná Haftarovou samozvanou líbyjskou národnou armádou.

 

Lídri sa vlani v máji zaviazali v dohode sprostredkovanej Francúzskom, že koncom daného roka vypíšu celoštátne voľby. Nestabilita, územné spory a rozdielnosti v tejto na ropu bohatej krajine však spôsobili odklad plánov. Bilaterálne rozhovory, ktoré sa uskutočnili v novembri v Taliansku, odhalili hlboké rozpory aj medzi kľúčovými mocnosťami vystupujúcimi v úlohe sprostredkovateľov dialógu. Haftar hlavnú konferenciu dokonca ignoroval a zorganizoval samostatné rozhovory s medzinárodnými lídrami.

 

img

 

Africká únia (AÚ) vyzvala, aby sa v júli konala globálna konferencia s cieľom vyriešiť konflikt v Líbyi a dosiahnuť, aby sa v tejto krajine v októbri uskutočnili parlamentné a prezidentské voľby. Hlavy štátov zastúpených v AÚ to uviedli vo vyhlásení, ktoré zverejnili na nedávnom summite v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba.

 

img

 

Komisiu AÚ zároveň lídri zastúpení na summite vyzvali, aby "v spolupráci s OSN a líbyjskou vládou prijala všetky opatrenia potrebné na vypísanie prezidentských a parlamentných volieb v októbri 2019".

 

V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy. Situácia tiež napomáha džihádistickým skupinám, ktoré v ostatných rokoch spáchali v Líbyi mnoho útokov.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies