Líbya má po dvoch parlamentoch aj dve vlády

NETKY.SK • 6 September 2014, 19:03 • 2 min
Líbya má po dvoch parlamentoch aj dve vlády

TRIPOLIS - Líbya má od dneška dve vlády. V hlavnom meste Tripolis totiž pred poslancami parlamentu ovládaného islamistami, ktorého mandát vypršal už vo februári tohto roku, zložila prísahu 13-členná "vláda národnej spásy" na čele s univerzitným profesorom Umarom Hássím, informovala líbyjská agentúra Press Solidarity.

slovakia

left justify in out

Mocenský boj medzi starým a novým parlamentom sa naplno rozhorel približne pred dvoma týždňami, keď predchádzajúci zákonodarný zbor začal opäť fungovať a vyhlásil vládu za zosadenú. Začiatkom augusta sa pritom konalo zasadanie nového parlamentu zvoleného v júnových voľbách, v ktorom sú však islamisti v menšine.
      

Keďže Tripolis je pod kontrolou znepriatelených milícií a situácia je tam chaotická, novozvolená Snemovňa reprezentantov i legitímna vláda sa v auguste presunuli na východ krajiny do meste Tobruk. Jej poslanci rozhodli o tom, že novým premiérom bude opäť Abdalláh as-Saní a poverili ho vytvorením krízového kabinetu do dvoch týždňov.
      

Popri politickom chaose pokračujú v Líbyi boje medzi milíciami, ktoré v roku 2011 prispeli k zvrhnutiu režimu diktátora Muammara Kaddáfího. Situácia sa vyhrotila v auguste, keď o letisko v Tripolise bojovali niekoľko týždňov dve vplyvné regionálne milície. V meste Benghází na východe krajiny zvádzajú boje s islamistami jednotky odpadlíckeho generála Chalífu Haftára. Islamisti sa momentálne pokúšajú získať pod svoju kontrolu civilné a vojenské letisko, zatiaľ čo Haftarove sily útočia vrtuľníkmi na tábory nepriateľa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies