Líbya formálne vyhlásila svoje oslobodenie po smrti Kaddáfího

NETKY.SK • 24 Október 2011, 21:05 • 2 min
Líbya formálne vyhlásila svoje oslobodenie po smrti Kaddáfího

Líbya formálne vyhlásila svoje oslobodenie po smrti Kaddáfího - Politika Líbya dnes popoludní formálne oznámila svoje oslobodenie - po tom, čo sa 42-ročná vláda jedného muža, Muammara Kaddáfího, skončila 20. októbra jeho chytením a smrťou.

slovakia

left justify in out

img

Líbya dnes popoludní formálne oznámila svoje oslobodenie - po tom, čo sa 42-ročná vláda jedného muža, Muammara Kaddáfího, skončila 20. októbra jeho chytením a smrťou. Severoafrická krajina sa tak vydala na cestu prechodu k demokracii.
"Oznamujeme celému svetu, že sme oslobodili našu milovanú krajinu - jej mestá, dediny, vrchy, hory, púšte a oblohu," vyhlásil právnik Abd ar-Rahmán al-Kísí, ktorý otvoril slávnosť vo východolíbyjskom meste Benghází. Tam sa vo februári začalo povstanie a nachádzalo sídlo dočasného riadiaceho orgánu krajiny - Prechodnej národnej rady (NTC).
"Niet pochýb, že prežívame rozhodujúcu chvíľu v dejinách našej milovanej Líbye," povedal al-Kísí, ktorý oznámil aj vytvorenie nového ministerstva pre záležitosti týkajúce sa obetí a rodín mučeníkov povstania.
"Líbya je vytrvalý bojovník, ktorý urobil z tyrana Muammara Kaddáfího klamára, opovrhnutiahodného muža, ktorý sa stal mŕtvolou pod nohami našich hrdinov, ktorí sa 17. februára vzbúrili a povedali tyranovi nie," uviedol al-Kísí vo vášnivom prejave.
"Sme Líbyjčania. Kaddáfí, ty tyran všetkých čias, ukázali sme ti, kto sme. Spadol si do odpadkového koša dejín," dodal al-Kísí davom ľudí.
Slávnostne naladené davy sa dnes zhromaždili na hlavnom námestí v centre Benghází, kde sa predtým konali demonštrácie proti Kaddáfímu, ktoré krvavo potláčal. Ľudia tam dnes počúvali líbyjskú hudbu, jasali a mávali trojfarebnými líbyjskými zástavami.
Sálih al-Ghazal - ďalší predstaviteľ, ktorý sa prihovoril desaťtisícom ľudom zhromaždeným na oslavách - vzdal poctu všetkým, ktorí zahynuli. Spomenul tiež "ponižujúcu" smrť Kaddáfího.
Pod bielym plátnom sa zišli desiatky predstaviteľov a kmeňových vodcov a z pódia rečnili pred davmi ľudí, ktorí často skandovali "Boh je veľký".
Al-Ghazal vyhlásil, že severoafrická krajina je požehnaná Mustafom Abdalom Džalílom, predsedom NTC.
"Boh nás požehnal Mustafom Abdalom Džalílom, ktorý si zaslúži byť mužom tohto dňa," povedal al-Ghazal, ktorý je miestnym predstaviteľom NTC.
"Toto je (Kaddáfího) ponižujúci koniec, ktorý zamýšľal Boh ako príklad pre každého, kto uplatňuje najhoršie podoby nespravodlivosti proti svojmu ľudu," uviedol al-Ghazal.
Kaddáfího, ktorý sa zaprisahal, že bude bojovať až do konca, našli schovaného v odvodňovacom kanále po úteku zo Syrty, poslednej bašty jeho stúpencov. Zomrel za chaotických okolností, zakrvavený a zápasiaci v rukách bojovníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies