Líbya chce, aby Africká únia rokovala o náletoch NATO

NETKY.SK • 27 Apríl 2011, 07:16 • 2 min
Líbya chce, aby Africká únia rokovala o náletoch NATO

Líbya chce, aby Africká únia rokovala o náletoch NATO - Politika Líbya dnes vyzvala Africkú úniu (AÚ) na zvolanie mimoriadneho summitu, ktorý by sa zaoberal vzdušnými útokmi západnej koalície. Minister zahraničných vecí Abdul Átí Ubajdí obvinil Západ zo s

slovakia

left justify in out

img

Líbya dnes vyzvala Africkú úniu (AÚ) na zvolanie mimoriadneho summitu, ktorý by sa zaoberal vzdušnými útokmi západnej koalície. Minister zahraničných vecí Abdul Átí Ubajdí obvinil Západ zo snahy "cez Líbyu potrestať Afriku", "ukradnúť jej bohatstvo a opätovne ju kolonizovať".
      Pred Radou pre mier a bezpečnosť 53-člennej AÚ v etiópskej metropole Addis Abeba Ubajdí uviedol, že organizácia by v reakcii na západné vzdušné útoky mala uplatniť spoločný obranný pakt.
      "Moja delegácia navrhuje čo najskoršie mimoriadne zasadanie Zhromaždenia hláv štátov Únie," povedal. Summit organizácie by podľa neho mal určiť spôsoby, ktoré by umožnili africkému kontinentu mobilizovať kapacity proti vonkajším útočiacim silám.
      AÚ, v ktorej je líbyjský vodca Muammar Kaddáfí jedným z najvplyvnejších členov, sa pokúša o sprostredkovanie mierového riešenia líbyjského konfliktu.
      Ubajdí a líbyjskí povstalci majú s predstaviteľmi AÚ v Addis Abebe separátne stretnutia o možnostiach ukončenia vojny.
      Organizácia navrhla okamžité prímerie, po ktorom by nastalo prechodné obdobie a politický dialóg. Povstalci plán odmietli s tým, že akékoľvek riešenie musí zahŕňať odchod Kaddáfího a jeho synov.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona