Libérijská prezidentka vyhlásila kvôli epidémii eboly 90-dňový mimoriadny stav

NETKY.SK • 7 August 2014, 06:50 • 2 min
Libérijská prezidentka vyhlásila kvôli epidémii eboly 90-dňový mimoriadny stav

MONROVIA - Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyhlásila v stredu mimoriadny stav za účelom efektívneho boja proti epidémii eboly, ktorej rozsah podľa nej predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť tejto západoafrickej krajiny. Informovali o tom dnes agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

"Vláda a ľud Libérie požadujú zvláštne opatrenia pre samotné prežitie nášho štátu a ochranu životov našich ľudí. Týmto vyhlasujem mimoriadny stav na celom území Libérijskej republiky, ktorý začne platiť 6. augusta po dobu nasledujúcich 90 dní," uviedla Johnsonová-Sirleafová vo svojom oficiálnom vyhlásení v televízii.

 

Podľa prezidentky "nevedomosť a chudoba, ako aj zakorenené náboženské a kultúrne zvyky prispievajú k šíreniu tejto choroby," ktorá zatiaľ stále neustupuje. Výsledkom krízy môže byť aj dočasné zastavenie platnosti niektorých občianskych práv, domnieva sa Johnsonová-Sirleafová.

 

Pozorovatelia uvádzajú, že krízová situácia sa v Libérii zhoršuje i preto, že množstvo ľudí svojich infikovaných príbuzných zadržiava doma namiesto toho, aby ich dopravili do karanténnych zdravotníckych stredísk. Vírus eboly, ktorý sa šíri kontaktom s telesnými výlučkami postihnutého, len v samotnej Libérii zabil už najmenej 282 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona