Libéria zatvorila školy a uvalila karantény v snahe zabrániť šíreniu eboly

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 07:23 • 2 min
Libéria zatvorila školy a uvalila karantény v snahe zabrániť šíreniu eboly

DAKAR - Libéria dnes ohlásila zatvorenie všetkých škôl v krajine a karanténu viacerých obcí v rámci snahy o zastavenie najhoršej zaznamenanej epidémie vírusu ebola, ktorý sa šíri v krajinách západnej Afriky.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostné sily v celej krajine dostali rozkaz presadiť splnenie týchto opatrení, ktoré sú súčasťou nového akčného plánu. Ten zahŕňa okrem iného aj udelenie povinného 30-dňového voľna pre štátnych zamestnancov, ktorí nie sú nevyhnutne potrební.
      

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová v nedeľu na stretnutí pracovnej skupiny pre boj s ebolou povedala, že vláda robí všetko pre to, aby šíreniu vírusu zabránila, vrátane vykonávania lekárskych prehliadok a testov na prítomnosť vírusu eboly u všetkých prilietajúcich a odlietajúcich pasažierov na libérijských letiskách.
      

V rámci nových preventívnych opatrení bude obmedzené aj usporadúvanie verejných podujatí, ako sú pochody, demonštrácie a reklamné akcie.

 

Americké mierové zbory kvôli ebole sťahujú dobrovoľníkov

Americké mierové zbory v stredu oznámili, že sťahujú 340 dobrovoľníkov z Libérie, Sierry Leone a Guiney v dôsledku šíriaceho sa smrtiaceho vírusu ebola v západnej Afrike. Informovala o tom agentúra Reuters.

      

"Mierové zbory dnes oznámili, že dočasne sťahujú svojich dobrovoľníkov z Libérie, Sierry Leone a Guiney kvôli narastajúcemu šíreniu vírusu ebola," uvádza sa vo vyhlásení. Dvaja dobrovoľníci mierových zborov sa podľa ich hovorkyne nachádzajú v izolácii po tom, čo prišli do kontaktu s osobou, ktorá neskôr zomrela na ebolu. Dobrovoľníci nevykazujú symptómy vírusu, sú izolovaní a pod dohľadom, dodala.
      

Americké mierové zbory v súčasnosti majú 102 dobrovoľníkov v Guiney, 108 v Libérii a 130 v Sierra Leone, pripomína Reuters. Ebola spôsobuje horúčku, vracanie, krvácanie a hnačku a zabíja takmer 90 percent tých, ktorí sa vírusom nakazia. Je mimoriadne nákazlivá, šíri sa prostredníctvom kontaktu s krvou alebo inými tekutinami. Najnovšia epidémia v západnej Afrike si vyžiadala už vyše 670 obetí, pričom ďalšie stovky sú infikované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies