Libéria zatvára hranice v snahe zastaviť ebolu

NETKY.SK • 28 Júl 2014, 12:44 • 2 min
Libéria zatvára hranice v snahe zastaviť ebolu

MONROVIA - Libérijská vláda cez víkend oznámila zavedenie prísnych opatrení s cieľom zastaviť šírenie smrtiaceho vírusu ebola vrátane obmedzenia verejných zhromaždení a uzavretia väčšiny priechodov na hraniciach západoafrickej krajiny.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová na nedeľňajšom zasadnutí krízového štábu vyhlásila, že jej kabinet proti nákaze bojuje všetkými prostriedkami vrátane testovania cestujúcich na letiskách. Testovacie strediská podľa nej zriaďujú aj na hraničných priechodoch, z ktorých zostanú otvorené iba "významné vstupné body". Zatiaľ najhoršia epidémia eboly okrem Libérie zasiahla taktiež susednú Guineu a Sierru Leone, pričom v celom regióne už nákaze podľahlo najmenej 660 ľudí. Úmrtie Libérijčana s pozitívnymi testami v piatok hlásili z nigérijskej komerčnej metropoly Lagos.

 

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná. Boj proti šíreniu nákazy predstavuje pre jednu z najchudobnejších krajín Afriky veľkú záťaž a podľa vyhlásenia Johnsonovej-Sirleafovej bude mať "vážne ekonomické a sociálne dôsledky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies