Liberálnu SaS vnímajú ľudia po KDH ako druhú najkonzervatívnejšiu stranu

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 12:45 • 2 min
Liberálnu SaS vnímajú ľudia po KDH ako druhú najkonzervatívnejšiu stranu

BRATISLAVA - Za ľavicovú politickú stranu bola najčastejšie označená vládna strana Smer-SD, ako pravicová je zase najviac vnímaná SDKÚ-DS. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry Polis Slovakia, ktorý urobila koncom mája na vzorke 1309 respondentov pre televíziu TA3. Sociálni demokrati v prieskume získali 62,3 percenta hlasov, SDKÚ-DS zase 47,9 percenta.

slovakia

left justify in out

V rebríčku ľavicových politických strán sa po Smere umiestnila Komunistická strana Slovenska (8,7 percenta), potom Strana demokratickej ľavice (7,2 percenta) a Ľudová strana-HZDS (3,4 percenta). Zvyšok respondentov zvolilo buď inú, alebo ani jednu stranu, alebo odpovedalo, že nevie. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí.

V rebríčku pravicových politických strán sa zase po SDKÚ-DS umiestnilo na druhej priečke KDH s 42,6 percentami hlasov, na tretej Most-Híd s 20,3 percentami. Nasleduje Sloboda a solidarita (14,8 percenta), Obyčajní ľudia (6,4 percenta) a Nová väčšina-Dohoda (4 percentá hlasov). Zvyšok opäť označilo inú alebo ani jednu stranu, alebo nevedelo odpovedať. Pri prvej aj druhej otázke pritom odpovedalo "neviem" vyše 26 percent respondentov.

Medzi konzervatívnymi stranami podľa prieskumu dominuje KDH, ktoré v ňom získalo 34,3 percenta hlasov. Respondenti ako konzervatívnu označili aj Slobodu a solidaritu, ktorá sa vďaka 7,4 percentám hlasov umiestnila na druhom mieste. Tretia najkonzervatívnejšia je podľa prieskumu SDKÚ-DS so 4,7 percentami. Nasleduje Nová väčšina-Dohoda (3 percentá) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (2,3 percenta). Ostatní respondenti dali hlas inej strane alebo ani jednej strane, 43,4 percenta respondentov nevedelo odpovedať.

Rebríček liberálnych politických strán vedie opäť Sloboda a solidarita s vyše tretinou hlasov (35 percent), ktorá rovnako skončila ako druhá najkonzervatívnejšia v inom rebríčku. Po nej sa umiestnili Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s 8,5 percentami hlasov a SDKÚ-DS s 2,5 percentami. Ako štvrtá skončila v rebríčku Nová väčšina-Dohoda (2,4 percenta), KDH (2,1 percenta) a Smer-SD s 1,7 percentami hlasov. Na otázku, ktorú z politických strán považujú za liberálnu, odpovedala "neviem" polovica respondentov, zvyšok označil inú alebo ani jednu stranu.

"V prieskume sme testovali vnímanie a znalosť politických strán respondentmi, nevysvetľovali sme teda jednotlivé pojmy, ako liberálna resp. konzervatívna a podobne," poznamenal k prieskumu Ján Baránek z agentúry Polis Slovakia. 

V prieskume rovnako padla otázka "Považujete za dôležité, aby politická strana mala jasnú politickú orientáciu a program, t. j., aby ste vedeli, či je pravicová, ľavicová, konzervatívna, alebo liberálna?" Rozhodne áno odpovedalo 68,9 percenta respondentov, áno 86,9 percenta, skôr áno ako nie odpovedalo 18 percent, nie 2,7 percenta, skôr nie ako áno 2,5 percenta a rozhodne nie 0,2 percenta. Zvyšok označilo odpoveď neviem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies