Liberáli z europarlamentu kritizujú Europol, že podlieha tlaku USA

NETKY.SK • 4 September 2014, 18:54 • 2 min
Liberáli z europarlamentu kritizujú Europol, že podlieha tlaku USA

BRUSEL - Liberáli v Európskom parlamente (EP) dnes kritizovali Europol za to, že odmietol odovzdať ombudsmanovi EÚ informácie, ktoré žiadala sprístupniť holandská europoslankyňa Sophie in 't Veldová.

slovakia

left justify in out

Požadované informácie sa týkali implementácie dohody medzi EÚ a USA o Programe pre sledovanie financovania terorizmu (TFTP). Frakcia liberálov v EP (ALDE) tvrdí, že európsky policajný úrad v tomto prípade ustúpil tlaku zo strany USA.
     

"Ide o flagrantné porušenie právnych predpisov EÚ o slobode informácií a právomocí európskeho ombudsmana, pod tlakom zo Spojených štátov," uviedla podpredsedníčka ALDE Sophie in 't Veldová v správe pre médiá.
     

Liberálna europoslankyňa požiadala policajnú agentúru EÚ ešte v júni 2012 o prístup k správe, ktorú Europol zostavil o tejto záležitosti. Dokument obsahuje kontrolnú správu o vykonávaní takzvanej dohody SWIFT zo strany USA.
     

Europol to odmietol, na čo sa poslankyňa obrátila so žiadosťou o pomoc na európsku ombudsmanku Emily O'Reillyovú. Policajný úrad následne nevyhovel ani podobnej žiadosti O'Reillyovej, nakoľko sa proti tomu stavala americká strana. Europol bráni svoj postoj odvolávaním sa na dohody medzi americkou vládou a Európskou komisiou.
     

Takýto stav vecí je podľa Sophie in 't Veldovej výsledkom obchodov uskutočnených Európskou komisiou s USA bez zapojenia Európskeho parlamentu alebo členských štátov EÚ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies