Liberáli skritizovali súdnictvo, so zvyšovaním platov a dôchodkov sudcov nesúhlasia

NETKY.SK • 9 November 2015, 12:13 • 2 min
Liberáli skritizovali súdnictvo, so zvyšovaním platov a dôchodkov sudcov nesúhlasia

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je proti zvyšovaniu platov a dôchodkov sudcov, a to bez rozdielu a bez ohľadu na to, či si plnia alebo neplnia svoje povinnosti.

slovakia

left justify in out

„Veľká väčšina spoločnosti nedôveruje sudcom. Prevláda v nej presvedčenie, že sudcovia sú nielen izolovaní od reality, ale i skorumpovaní, amorálni a profesionálne neschopní. Zároveň sa pýtame, či budú na Najvyššom súde SR dostávať pridané i ´prieťahári´, korupčníci a tí, ktorí za sudcu Ústavného súdu SR navrhli Štefana Harabina,“ vysvetľuje tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. SaS vyzýva vládu, aby zvyšovala odmeny sudcom len za reálne zlepšené výsledky. „A to je očista súdnictva od korupcie, vyvodzovanie zodpovednosti za neschopnosť či svojvôľu a produktivita, ktorá zodpovedá ich platu v súkromnom sektore,“ uzatvára Baránik.


Novela zákona o prokuratúre prokurátorom a sudcom zvýši mesačný dôchodok približne o 170 eur. Návrh mení hodnotu koeficientu, ktorým sa sudcovi a prokurátorovi vymeriava príplatok k dôchodku podľa počtu odpracovaných rokov z 0,8 percenta na jedno percento na rok, čo by malo za následok spomínané zvýšenie dôchodkov v priemere o 170 eur. Novela zo súčasného jedného týždňa zvyšuje dĺžku dovolenky na preventívne rehabilitácie pre sudcov a prokurátorov na dva týždne. Sudcovia by rovnako mohli dostať raz ročne odmenu do výšky platu. Sudcovia Najvyššieho súdu SR okrem toho požadujú vyššie príplatky pre funkčne vyšších sudcov ako sú predseda kolégia či šéf senátu. Platy sudcov sa v budúcom roku zvýšia v priemere o 279 eur mesačne, keďže sa budú valorizovať podľa zákona. Platy politikov naopak zostávajú zmrazené.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies