Liberáli nepodporia návrh na odvolanie K. Cséfalvayovej

NETKY.SK • 9 August 2018, 11:50 • 2 min
Liberáli nepodporia návrh na odvolanie K. Cséfalvayovej

Bratislava- Liberáli nesúhlasia s požiadavkou Slovenskej národnej strany (SNS) na výmenu predsedníčky Zahraničného výboru Národnej rady SR Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd). Ak SNS takýto návrh predloží, poslanci SaS ho nepodporia. TASR o tom informoval Róbert Buček z komunikačného oddelenia SaS.

slovakia

left justify in out

"Skutočnosť, že SNS ako vládna strana ide proti oficiálnej pozícii Slovenska, považujeme za rovnako zásadný problém tejto vládnej koalície ako klientelizmus a korupciu, ktorá pretvorila Smer-SD a SNS na kriminálne štruktúry," poznamenal poslanec NR SR Martin Klus (SaS).

 

SaS vníma aktuálny zahraničnopolitický konflikt medzi Mostom-Híd a SNS v kontexte silnejúcich protichodných názorov koaličných strán a ich príprav na rozpad vlády. Zároveň očakáva, že koalícia sa vyhne vlečúcej sa vládnej kríze a bude hlasovať za predčasné voľby.

 

SNS v stredu (8.8.) žiadalo okamžitú výmenu predsedníčky Kataríny Cséfalvayovej po tom, čo výbor prijal stanovisko, ktorým odmietol legitimizáciu anexie a okupácie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR.

 

Podľa národniarov nebolo toto rokovanie zvolané po dohode s koaličnými partnermi, hovoria o hrubom porušení koaličnej zmluvy.

Cséfalvayová nevidí dôvod na svoju rezignáciu.

 

"Stredajšie rokovanie výboru bolo zvolané so zámerom prijať stanovisko, ktoré potvrdí a podporí zahraničnú politiku vlády," uviedla v tejto súvislosti poslankyňa.

 

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odmieta, že by jeho nominantka porušila koaličnú dohodu.

 

"Tá hovorí o tom, že porušením koaličnej zmluvy je, keď koaličný partner, povedzme cez svojich poslancov, nesúhlasí s návrhom a druhý koaličný partner to odsúhlasí s pomocou opozície. V tomto prípade tam ani jeden poslanec vládnej koalície okrem Mosta nebol, takže nemohlo dôjsť k porušeniu, pretože nikto nehovoril, že s tým uznesením má problém," povedal pre TASR.

 

Smer-SD v komuniké vyzval, aby sa koaliční partneri zdržali krokov, ktoré by medzi nimi mohli vytvárať napätie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona