Liberáli navrhujú zvýšiť výšku materského policajtov aj vojakov

NETKY.SK • 2 September 2017, 08:26 • 2 min
Liberáli navrhujú zvýšiť výšku materského policajtov aj vojakov

BRATISLAVA - Zavedenie podobnej úpravy poskytovania materského v systéme sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov, aká dnes funguje v systéme sociálneho poistenia civilov, je cieľom návrhu novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

slovakia

left justify in out

Návrh na septembrovú schôdzu parlamentu predkladajú opoziční poslanci NR SR za SaS Ľubomír Galko, Natália Blahová a Juraj Droba.

Navrhnutá úprava podľa nich predovšetkým zvyšuje výšku materského podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov obdobne ako je to v zákone o sociálnom poistení, na úroveň 75 percent čistého denného služobného platu (z pôvodnej sadzby 70 percent). „Navrhované zvýšenie bolo inšpirované zákonom o sociálnom poistení, v ktorom bolo materské v nadväznosti na dobré hospodárske výsledky Slovenskej ekonomiky zvýšené na 75 percent denného vymeriavacieho základu (takisto z pôvodnej sadzby 70 percent)," uvádzajú predkladatelia v dôvodovej správe.

Predložený návrh tiež zakotvuje možnosť prevzatia dieťaťa otcom policajtom alebo profesionálnym vojakom, do osobnej starostlivosti po dohode s matkou pri vylúčení možnosti zneužívania tejto možnosti cez duplicitné poskytovanie tejto dávky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov obom rodičom. „Navrhnutá úprava nie je úplne identická so systémom sociálneho poistenia práve z dôvodu, aby sa zamedzilo spomenutému možnému zneužívaniu. V praxi nepôjde len o policajtov a profesionálnych vojakov, ale aj o ďalšie, menej početné profesné skupiny, teda príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, colníkov," dopĺňajú.

Navrhnutý model prevzatia dieťaťa do osobnej starostlivosti na základe dohody je založený na tom, že poskytovanie materského je podmienené uzatvorením dohody o prevzatí dieťaťa do osobnej starostlivosti medzi profesionálnym vojakom alebo policajtom s matkou dieťaťa. „Matka dieťaťa nemusí byť vojačka, resp. policajtka. Profesionálny vojak, resp. policajt, ktorý uzatvorí s matkou dieťaťa dohodu o prevzatí dieťaťa do osobnej starostlivosti, musí spĺňať štandardné podmienky pre získanie materského," uvádzajú. Dĺžka poberania materského otca je nastavená dvojako, a to, ak matka dieťaťa bola poberateľom materského počas uzatvorenia dohody s otcom, otec bude materské poberať len vo výške zostatku materskej, na ktorú by inak mala nárok matka, ak by uvedenú dohodu nezatvorila. V druhom prípade, ak matka dieťaťa nebola poberateľom materského, otec má nárok na poberanie materského v trvaní 28 týždňov. „Matka dieťaťa počas trvania dohody o prevzatí dieťaťa do osobnej starostlivosti nesmie poberať materské alebo rodičovský príspevok. Materské poskytované na základe dohody sa poskytuje na jedno a to isté dieťa len raz. Ak matka už vyčerpala časť materského, či už zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov alebo zo Sociálnej poisťovne, dĺžka materskej poberanej otcom sa alikvotne kráti," približujú poslanci z SaS.

Ak by poslanci návrh schválili, účinnosť by nadobudol 1. januára 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies