Liberáli navrhovaný rozpočet nepodporia, Mihál skritizoval aj zlé podnikateľské prostredie

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:02 • 2 min
Liberáli navrhovaný rozpočet nepodporia, Mihál skritizoval aj zlé podnikateľské prostredie

BRATISLAVA - Liberáli z SaS rozpočet na budúci rok navrhnutý kabinetom Roberta Fica podporiť nemôžu. Vyhlásil to v rámci rozpravy k návrhu poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý sa vo svojom vystúpení zameral na výpočet opatrení, ktoré podľa neho počas druhej vlády Roberta Fica poškodili podnikateľské prostredie a skomplikovali celý systém.

slovakia

left justify in out

Medzi iným nezabudol pripomenúť napríklad zavedenie daňových licencií, ktoré musia firmy platiť v prípade, ak vykážu stratu. Podľa Mihála totiž vláda bojuje proti daňovým únikom takýmito a podobnými opatreniami, ktoré trestajú rovnako všetkých namiesto toho, aby sa zodpovedné úrady zamerali cielene na podvodníkov. Celkovo sa tak podľa Mihála podnikateľské prostredie pre firmy aj živnostníkov počas druhej Ficovej vlády zhoršilo. "Je mi ľúto, že po štyroch rokoch odovzdávate Slovensko v takom stave, v akom bohužiaľ je,“ vyhlásil.


Otázke súdnictva sa vo svojom stručnom vystúpení v rozprave venovala poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá upozornila na pretrvávajúce problémy v tejto oblasti napriek rastúcim príjmom. Minister financií Peter Kažimír na to reagoval slovami, že práve súdnictvo je oblasť, ktorej sa aj na jeho rezorte v posledných dvoch rokoch intenzívne venovali, či už čo sa týka financovania, ale aj výsledkov, ktoré reálne súdnictvo dosahuje. Pripustil, že obraz súdnictva je v očiach verejnosti problematický, v mnohých veciach zaostáva a má pred sebou veľa problémov, čo však pripisuje celkovému vývoju v odvetví po transformácii.

 

Priznal aj fakt, že financie v súdnictve nie sú podľa neho úplne pod kontrolou. "Nemám pocit, že by predstavitelia samosprávnej justície mali úplne záujem na tom, aby bolo každé euro využité efektívne,“ dodal. Vystúpenie ministra financií zároveň ukončilo dopoludňajšiu časť štvrtkového rokovania Národnej rady SR. To bude popoludní pokračovať tradičnou štvrtkovou hodinou otázok, po ktorej bude nasledovať ďalšia rozprava o návrhu rozpočtu. V nej vystúpi ešte sedem ústne prihlásených poslancov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona