Liberáli a obyčajní ľudia chcú zmeniť odmeňovanie exekútorov

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 13:51 • 2 min
Liberáli a obyčajní ľudia chcú zmeniť odmeňovanie exekútorov

BRATISLAVA – Zmeniť odmeňovanie súdnych exekútorov navrhujú v novele zákona o odmenách a náhradách súdnych exekútorov poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti-NOVA (OĽaNO-NOVA).

slovakia

left justify in out

Hlavným účelom právnej úpravy opozičných zákonodarcov je zaviesť pravidlo, podľa ktorého odmena súdneho exekútora nesmie presiahnuť výšku pohľadávky bez príslušenstva. Návrh preto ustanovuje základ pre určenie odmeny, ako aj jej výšku, pričom sa stanovuje minimálna a maximálna výška možnej odmeny za výkon exekučnej činnosti.

 

Odmena súdneho exekútora by po novom mala predstavovať 20 percent zo základu na jej určenie, najmenej však 33,19 eura, zároveň by nesmela presiahnuť výšku pohľadávky bez príslušenstva. „Vypočítaná suma odmeny súdneho exekútora pri peňažnom plnení sa teda pri určení odmeny súdneho exekútora porovná s výškou pohľadávky bez príslušenstva a ak je výška pohľadávky bez príslušenstva nižšia ako vypočítaná suma, odmena exekútora sa rovná výške pohľadávky bez príslušenstva,“ uvádzajú poslanci SaS a OĽaNO-NOVA. Podľa terajšej vyhlášky ministerstva spravodlivosti je odmena súdneho exekútora 20 percent zo základu na jej určenie, najmenej však 33,19 eura a najviac 33 193,92 eura.

 

Opoziční poslanci zároveň pripomínajú, že v súčasnosti problematiku odmien a náhrad súdnych exekútorov upravuje vyhláška ministerstva spravodlivosti. Predložená novela počíta so zrušením tejto vyhlášky, pravidlá odmeňovania súdnych exekútorov by upravoval priamo zákon, opozičná novela preto preberá znenie vyhlášky v ďalších častiach. „Cieľom novej právnej úpravy v tejto oblasti je upraviť pravidlá odmeňovania súdnych exekútorov zákonnou formou. Návrh zákona upravuje náhrady hotových výdavkov súdnych exekútorov, náhrady za stratu času a spôsob ich určenia, ako aj výšku primeraného preddavku na odmenu súdneho exekútora a náhradu jeho hotových výdavkov za činnosť podľa exekučného poriadku,“ konštatujú poslanci liberálov a obyčajných ľudí.

 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

 

Priemerné náklady na založenie a vedenie exekučného spisu u súdneho exekútora v roku 2015 predstavovali 138 eur. V prípade, v ktorom napokon dôjde k upusteniu od exekúcie, tvoria náklady na vedenie spisu 48 eur. "Do týchto nákladov sa započítava predovšetkým poštovné, tlač, telekomunikačné náklady, obálky, papier či výdavky na bankové prevody. Treba si uvedomiť, že podľa zákona musí súdny exekútor doručiť oficiálnou cestou príslušné dokumenty na 15 až 30 adries, pričom obsah obálky tvoria v priemere tri, štyri strany dokladov," vysvetlil v minulom roku prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller. Komora pripomenula, že zákonodarca zaviedol a rozšíril doručovanie ďalších písomností účastníkom konania, ako aj vedľajším osobám, čím sa okruh písomností i náklady na ne zvýšili. "Nehovoriac o technickom a programovom vybavení úradov, ktoré sa do nákladov neprenáša, ale sú hradené priamo z odmeny exekútora," konštatovala hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová. Okrem nákladov na založenie a vedenie spisu má podľa jej slov exekútor výdavky, ktoré priamo súvisia s chodom úradu, či už s nájmami, energiami, platmi a odvodmi za svojich zamestnancov. "Exekútor ani zamestnanci úradu nie sú zamestnancami štátu, ako napríklad sudcovia či policajti, ale štátom poverené osoby. Ak teda od dlžníka exekútor nič nevymôže, napríklad pre platobnú neschopnosť dlžníka, platí všetky náklady z vlastného vrecka. Rovnako môže veriteľ špekulovať a presúvať prípad od jedného exekútora k druhému, aby ho tlačil do nižších nákladov, niekedy aj na hrane zákona," poznamenala Kolesárová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies