Libanonský premiér pripúšťa svoju demisiu ako dôsledok nefunkčnosti vlády

NETKY.SK • 23 August 2015, 13:02 • 2 min
Libanonský premiér pripúšťa svoju demisiu ako dôsledok nefunkčnosti vlády

BEJRÚT - Najmenej 35 ľudí utrpelo v noci nadnes zranenia, keď libanonská polícia v metropole Bejrút zasiahla proti demonštrantom protestujúcim proti korupcii a nefunkčnosti politického systému v krajine a žiadali demisiu vlády neschopnej riešiť aktuálny problém s odvozom ton odpadkov, ktoré smetiari už niekoľko týždňov neodvážajú z mesta.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.

 

Spočiatku pokojná demonštrácia neskôr prerástla do zrážok s políciou, ktorá na rozohnanie davu použila vodné delá a slzotvorný plyn.

 

Podľa tlačových agentúr bola sobotňajšia demonštrácia najväčšia za posledné týždne. Polícia pred tým z preventívnych dôvodov uzavrela a zablokovala centrum mesta, kde sa nachádzajú budovy vlády a parlamentu.

 

Premiér Tammám Salám na dnešnej tlačovej konferencii v Bejrúte naznačil možnú demisiu svojej vlády, keď povedal, že ak najbližšie zasadnutie jeho kabinetu, naplánované na štvrtok budúceho týždňa, neprinesie výsledky, "potom radu ministrov ani netreba".

 

Upozornil, že bezpečnostné zložky, ktoré sa dopustili násilia na demonštrantoch, musia za svoj postup niesť zodpovednosť. Súčasne pripomenul, že právo vyjadriť svoj názor - aj vo forme demonštrácie - je zakotvené v ústave krajiny, a vyhlásil, že je pripravený viesť s demonštrantmi dialóg. Tí však v reakcii na jeho slová opäť žiadali jeho demisiu.

 

Príčinou demonštrácií je spor o hlavnú skládku odpadkov pre Bejrút, ktorá sa nachádza v horskom mestečku Náama ležiacom juhovýchodne od metropoly.

 

Skládka funguje od roku 1997 s tým, že mala hlavnému mestu a niekoľkým priľahlým oblastiam slúžiť len niekoľko rokov, kým sa nájde riešenie pre celý Libanon. Skládka bola projektovaná na kapacitu dvoch miliónov ton - už teraz je na nej asi 15 miliónov ton odpadkov.

 

Občania Náamy si vlani sériou protestov chceli vynútiť uzavretie skládky. Protest ukončili po prísľube vlády, že do júla tohto roku situáciu vyrieši. Keď 17. júla vypršala zmluva medzi vládou a spoločnosťou na odvoz odpadov, v uliciach Libanonu sa začal hromadiť komunálny odpad. Vláda zatiaľ nerozhodla, ako bude problém riešiť. Ministerstvo životného prostredia zatiaľ vydalo pokyn, aby sa o odpad postarali samotné obce, čo v mnohých prípadoch viedlo k vytvoreniu nepovolených skládok.

 

Situáciu pri riešení tejto krízy komplikuje aj to, že politický systém v krajine je de facto nefunkčný: Libanon od vlani nemá prezidenta, pretože parlament ho doteraz nebol schopný zvoliť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies