Libanonský parlament opäť nedokázal zvoliť nového prezidenta

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 14:20 • 2 min
Libanonský parlament opäť nedokázal zvoliť nového prezidenta

BEJRÚT - Libanonský parlament sa v stredu pokúsil už tretíkrát za posledné týždne zvoliť nového prezidenta krajiny, ktorý má nahradiť dosluhujúceho Mišála Sulajmána.

slovakia

left justify in out

Najnovší pokus opäť stroskotal na uznášaniaschopnosti, keďže desiatky členov koalície pod vedením šiitského hnutia Hizballáh pokračovali v bojkote hlasovania. Na voľbe hlavy štátu sa musia zúčastniť najmenej dve tretiny zo 128 zákonodarcov, prítomných však bolo tentoraz iba 73. Vzhľadom na pretrvávajúce spory o tom, kto by mal byť nástupcom Sulajmána, je čoraz nepravdepodobnejšie, že by politici dospeli k dohode do 25. mája, keď mu vyprší jeho šesťročné funkčné obdobie. Predseda parlamentu Nabíh Birrí stanovil termín štvrtého kola voľby na 15. mája.

 

Podľa systému zdieľania moci medzi príslušníkmi rôznych vierovyznaní musí byť hlavou štátu maronitský kresťan, zatiaľ čo premiérom je sunnitský moslim a predsedom parlamentu šiitský moslim. Nezhody okolo vhodného kandidáta za prezidenta súvisia s vojnou v susednej Sýrii, ktorá sa prenáša i do Libanonu, kde sa prejavuje nielen vysokým počtom utečencov, ale aj krvavými stretmi medzi prívržencami frakcií podporujúcich jednu či druhú bojujúcu stranu. Sulajmán je vnímaný ako odporca vplyvného Hizballáhu, ktorého príslušníci bojujú na strane sýrskych vládnych síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies