Libanonský expremiér Saad Harírí vyzval Hizballáh, aby sa stiahol zo Sýrie

NETKY.SK • 15 Február 2015, 09:04 • 2 min
Libanonský expremiér Saad Harírí vyzval Hizballáh, aby sa stiahol zo Sýrie

BEJRÚT - Bývalý libanonský premiér Saad Harírí vyzval v sobotu militantné libanonské hnutie Hizballáh, aby sa stiahlo zo Sýrie. Informovala o tom agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Harírí pricestoval v sobotu Libanonu zo zahraničia, kde žije. Vo svojej vlasti predniesol prejav pri príležitosti desiateho výročia zavraždenia svojho otca Rafíka Harírího, takisto bývalého predsedu libanonskej vlády.
      

"Stiahnite sa zo Sýrie. Prestaňte prenášať oheň zo Sýrie do našej krajiny, či už z teroristických pohnútok, kvôli Golanským výšinám alebo ktovie prečo to bude zajtra," vyhlásil Harírí na spomienkovej slávnosti v libanonskej metropole Bejrút. Podľa Harírí sa účasťou Hizballáhu na občianskej vojne v Sýrii násilie prenieslo aj do Libanonu.
      

Proiránske libanonské šiitské hnutie Hizballáh bojuje v sýrskej vojne po boku síl verných prezidentovi Bašárovi Asadovi. Libanonský expremiér Asada dlhodobo podrobuje ostrej kritike.
      

Haríriho vyhlásenie prichádza v čase, kedy sa sýrske vládne jednotky a príslušníci oddielov libanonského hnutia Hizballáh spustili ofenzívu, ktorej cieľom je zrejme dobyť oblasti v blízkosti Golanských výšin a vytvoriť pásmo pod kontrolou Hizballáhu.
      

Saad Harírí, najvplyvnejší libanonský sunnitský politik, opustil krajinu v roku 2011 po tom, ako bola jeho vláda zvrhnutá koalíciou pozostávajúcou okrem iných aj z Iránom podporovanej šiitskej skupiny Hizballáh. Odvtedy žije striedavo v Saudskej Arábii a Francúzsku. Premiérom bol od roku 2009. Haririho otca zabili pri bombovom atentáte, po ktorom takmer došlo v Libanone k občianskej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies