Libanonská vláda nenašla riešenie krízy s odvozom odpadu, protesty prerástli do násilností

NETKY.SK • 26 August 2015, 10:35 • 2 min
Libanonská vláda nenašla riešenie krízy s odvozom odpadu, protesty prerástli do násilností

BEJRÚT - Protivládna demonštrácia pri úrade vlády v libanonskom Bejrúte v noci nadnes opäť prerástla do potýčok medzi jej účastníkmi a políciou. Zranené boli pri tom desiatky ľudí. Ďalších najmenej 40 účastníkov protestu polícia zatkla.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajskej rozhlasovej stanice RFI sa na akcii zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Spočiatku mala pokojný priebeh, neskôr však došlo k násilnostiam. Zásahové jednotky polície použili na rozohnanie davu slzotvorný plyn, gumené projektily a vodné delá, ako aj obušky.

 

Organizátori protestnej akcie z ľavicovej mládežníckej organizácie neskôr pred novinármi vyhlásili, že incidenty vyvolali provokatéri, ktorí sa zamiešali medzi demonštrantov. Polícia neskôr v blízkosti dejiska demonštrácie zatýkala všetky osoby, ktoré mali na sebe akékoľvek atribúty mládežníckeho hnutia. Časť aktivistov sa dnes zhromaždila pred policajnými stanicami, kde zadržiavajú ich druhov, a žiadajú ich prepustenie na slobodu.

 

Príčinou najnovšej vlny demonštrácií v Bejrúte je spor o hlavnú skládku odpadu pre mesto a okolie, ktorá sa nachádza v horskom mestečku Náama, ležiacom juhovýchodne od metropoly. Tú v júli uzavreli a odvtedy z hlavného mesta neodvážajú odpadky. K tomuto problému sa však "nabalila" aj veľká nespokojnosť Libanončanov s činnosťou vlády, korupciou a nedostatočnými službami, keď musia zápasiť s odstávkami vody a elektrickej energie. Občania sa sťažujú aj na nízku mieru bezpečnosti v krajine. Z týchto dôvodov žiadajú demisiu kabinetu.

 

Situáciu pri riešení najnovšej krízy komplikuje aj to, že politický systém v krajine je de facto nefunkčný: Libanon od vlani nemá prezidenta, pretože parlament ho doteraz nebol schopný zvoliť. Ako informovala agentúra AP, libanonská vláda na svojom rokovaní v noci nadnes opäť nedokázala nájsť riešenie problému s odvozom odpadu. Vláda dnes ráno - po piatich hodinách rokovania - oznámila, že ruší výberové konanie pre spoločnosti na odvoz odpadkov, ktoré vyhlásila len v utorok. Celú záležitosť teraz prevezme ministerská komisia, čo podľa pozorovateľov vyvolá ďalšiu vlnu hnevu obyvateľov Libanonu, kde sú ulice mnohých miest a obcí už týždne plné komunálneho odpadu, ktorý nikto neodváža.

 

V očakávaní riešenia od vlády miestne úrady sa rozhodli vyvážať odpadky na nezastavané pozemky, do suchých korýt riek i do údolí. Libanonské médiá uviedli, že ak sa aj konečne nájde riešenie ohľadom skládky, potrvá najmenej pol roka, kým sa podarí nájsť vhodné miesto a prispôsobiť ho pre potreby skládky a zlikvidovať spomínané improvizované skládky a roztriediť odpad.

 

Najbúrlivejšie nepokoje sa v Bejrúte odohrali počas uplynulého víkendu, keď v nich bolo podľa štatistiky ministerstva vnútra zranených najmenej 99 policajtov. Podľa Červeného kríža zranených bolo 340 ľudí, pričom jeden zraneniam podľahol. Libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk v pondelok priznal, že polícia prekročila svoje právomoci, keď proti pokojným demonštrantom použila donucovacie prostriedky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies