Libanonská polícia v prestrelke usmrtila Usámu Mansúra hľadaného kvôli terorizmu

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 14:11 • 2 min
Libanonská polícia v prestrelke usmrtila Usámu Mansúra hľadaného kvôli terorizmu

BEJRÚT - Zásahové komando libanonskej polície zastrelilo prominentného islamistického militanta Usámu Mansúra, ktorý bol hľadaný v súvislosti s terorizmom.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia polície prišiel islamista o život pri prestrelke s policajnými silami, ktorá sa v noci na štvrtok odohrala v meste Tripolis ležiacom na severe Libanonu. Polícia spresnila, že Mansúr mal v tom čase na sebe opasok s výbušninou. 
     

Cieľom operácie bolo zadržať radikálneho duchovného, šejka Chálida Hublusa. Mansúr však pri pokuse polície o Hublusovo zatknutie spustil paľbu, na ktorú policajti odpovedali. Zastrelili pritom muža, ktorého neskôr identifikovali ako Mansúra, a jeho komplica. Dvaja policajti utrpeli pri zákroku zranenia.
     

Po Mansúrovi v Libanone vyhlásili pátranie v súvislosti s viacerými obvineniami vrátane prípravy útokov voči libanonskej armáde a spojenectvu s najhľadanejším teroristom krajiny Šádím Mawlawím.
     

Libanonské úrady po Mawlawím pátrajú v súvislosti s jeho kontaktmi na Islamský štát a al-Káidu, ako aj kvôli podozreniu, že je zapletený do atentátov v libanonskom Tripolise a do útokov na príslušníkov libanonskej armády. Spolupáchateľom týchto útokov bol údajne aj Mansúr.
     

Za posledné vyše štyri roky, čo trvá občianska vojna v Sýrii, Tripolis zažil niekoľko prípadov, keď sa konflikt odtiaľ dostal na územie mesta. Občianska vojna v Sýrii sa totiž prejavila aj napätím vo vzťahoch medzi jednotlivými vetvami islamu, čo cítiť aj v Libanone, kde v súvislosti s tým dochádza k sporadickým prestrelkách, atentátom či únosom.
     

Napätie v sýrsko-libanonských vzťahoch stúplo vlani v lete, keď islamisti zo Sýrie nakrátko obsadili libanonské pohraničné mesto Arsal a vyprovokovali tam boje s libanonskou armádou, v ktorých prišlo o život približne 20 vládnych vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona