Libanonská polícia pátra po páchateľoch atentátu v Tripolise aj vo väznici

NETKY.SK • 12 Január 2015, 09:33 • 2 min
Libanonská polícia pátra po páchateľoch atentátu v Tripolise aj vo väznici

BEJRÚT - Libanonské bezpečnostné zložky dnes zaútočili na oddelenie najväčšej väznice v krajine, kde si trest odpykávajú odsúdení islamisti. Stalo sa tak v rámci pátrania po spoločníkoch páchateľov dvojitého samovražedného atentátu, ktorý sa odohral v sobotu v meste Tripolis a vyžiadal si osem obetí.

slovakia

left justify in out

Väzni v bloku B väznice v Rumíji na protest proti policajnému zásahu podpálili matrace. Podľa nemenovaných zdrojov pri tom nikto neutrpel zranenia. Polícia v bloku B pátrala po "zakázaných predmetoch", ktoré môžu väzni v celách skrývať. Existuje totiž podozrenie, že niektorí z väzňov majú mobily, takže môžu komunikovať s vonkajším svetom a byť tak zapletení do prípravy útokov proti štátu. 
      

Väznica má kapacitu pre 1500 väzňov, momentálne je ich tam však okolo 3700. Terčom sobotňajšieho útoku bola kaviareň vo štvrti Džabál Muhsín, kde väčšinu obyvateľstva tvoria príslušníci sekty alavitov, odnože šiitského islamu. K útoku sa prihlásil islamistický Front an-Nusra, ktorého príslušníci sú tiež medzi väzňami v Rumíji. 
      

Front an-Nusra prostredníctvom svojho konta v sieti Twitter oznámil, že dvojitý samovražedný atentát bol "pomstou za sunnitov v Sýrii a Libanone". Libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk však v nedeľu vyhlásil, že podľa vyšetrovateľov atentát spáchala extrémistická organizácia Islamský štát (IS).
      

Mašnúk vysvetlil, že vyšetrovatelia vypočuli mužov, ktorí patria k rovnakej organizácii ako obaja samovražední atentátnici - identifikovaní ako obyvatelia Tripolisu, a na základe toho dospeli k záveru, že za útokmi je IS. Mašnúk vyhlásil, že útoky spáchal "DAIŠ", čo je arabská skratka pre IS, ktorý obsadil rozsiahlu časť územia Iraku a Sýrie. Skratku DAIŠ pritom mnohí príslušníci IS považujú za hanlivú.
      

Libanonské bezpečnostné zložky už dlhší čas upozorňujú, že IS a Front an-Nusra sa môžu pokúsiť ešte viac destabilizovať situáciu v Libanone, pričom mesto Tripolis - považované za baštu sunnitského islamu v Libanone - je týmito zámermi mimoriadne ohrozené. 

 

Zvýšenie napätia v Libanone súvisí s občianskou vojnou v susednej Sýrii, ktorá nadobudla náboženský rozmer aj vzhľadom na to, že šiitský Irán podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada - alavitu, na ktorého strane bojovalo aj libanonské proiránske šiitské fundamentalistické hnutie Hizballáh. Väčšina príslušníkov povstaleckých jednotiek v Sýrii sú sunniti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona