V Libanone nie je benzín. Lekár musel uháňať na bicykli niekoľko kilometrov ku komplikovanému pôrodu!

NETKY.SK • 23 September 2021, 09:36 • 2 min
V Libanone nie je benzín. Lekár musel uháňať na bicykli niekoľko kilometrov ku komplikovanému pôrodu!

BEJRÚT – Libanon sa už niekoľko rokov borí s hospodárskou krízou. V krajine je nedostatok základných surovín – benzínu, liekov i potravín.

slovakia

left justify in out

Dramatickú situáciu dokonale ilustruje príbeh pôrodného lekára Zakiho Sleimana, ktorého privolali k problematickému pôrodu. Keďže odmietol vyčkávať dlhé rady na čerpacích staniciach alebo palivo kupovať na čiernom trhu, k rodičke bol nútený prísť na bicykli. Informovali o tom Dobrenoviny.sk. 

 

Skúsený mladý lekár oblečený v cyklistickom drese a helmou na hlave po úspešnom pôrode na svojom Facebooku zdieľal fotografiu s novorodencom. „Nechaj si túto fotografiu, chlapček. Jedného dňa ti rodičia povedia, že tvoj lekár prišiel do nemocnice na bicykli, pretože si sa narodil v dobe nedostatku benzínu, liekov, elektriny aj jedla, v krajine, kde žije deväťdesiat percent občanov bez dôstojnosti,“ napísal lekár v príspevku.

 

 

Priblížil, že pre krízu v krajine sa v nemocniciach boria s nedostatkom personálu, liekov a výpadkami elektrickej energie. Pre chýbajúci benzín v Libanone sa zároveň pacienti nevedia dostať včas do nemocníc. Podobné situácie zažívajú aj lekári, ktorí sa nevedia dostať k urgentným prípadom. Pôrodník má šťastie v nešťastí, pracuje na súkromnej klinike, kde sú podmienky ešte obstojné.

 

Horšie sú na tom v štátnym nemocniciach, kde ľudia musia čakať na ošetrenie aj niekoľko hodín. Podobne ako všetky suroviny či služby v krajine rapídne zdraželi aj pôrody na súkromných klinikách, za ktoré si budúci rodičia zaplatia viac ako 20 tisíc dolárov. „Väčšina ľudí bude musieť ísť do štátnych nemocníc, kde je úroveň starostlivosti minimálna,“ zhodnotil. 

 

img

 

Na pokraji chudoby sa v Libanone ocitli milióny ľudí. V minulosti to však takéto dramatické nebolo. Krajina prosperovala do konca 80. rokov, kedy sa dokonca označovala ako Paríž Stredného východu. Po občianskej vojne sa už nedokázala vrátiť na túto úroveň. Krízu prehĺbil začiatkom septembra minulého roka aj výbuch v prístavnom sklade s dusičňanom amónnym, ktorý doslova zrovnal časť Bejrútu so zemou. 

 

„Narodil som sa počas vojny a teraz zažívam ten istý príbeh znova a znova. Dieťa na fotografii bude s najväčšou pravdepodobnosťou čakať rovnaký osud,“ uzavrel lekár Sleiman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies