Libanon zamietol žiadosť Sýrie o vydanie Kaddáfího syna

NETKY.SK • 17 December 2015, 08:48 • 2 min
Libanon zamietol žiadosť Sýrie o vydanie Kaddáfího syna

BEJRÚT - Libanonský minister spravodlivosti Ašraf Rífí oznámil dnes zamietnutie žiadosti sýrskej vlády o vydanie syna niekdajšieho líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorého libanonské orgány tento týždeň zadržali v súvislosti so zmiznutím popredného imáma v Líbyi pred 37 rokmi.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia Rífího, ktoré priniesla agentúra AP, by bolo vrátenie Hannibala Kaddáfího do Damasku, kde údajne žije jeho rodina, porušením príslušnej libanonsko-sýrskej dohody z roku 1951. Libanonské orgány nariadili v pondelok zadržanie Hannibala Kaddáfího na základe obvinenia zo zamlčovania informácií o zmiznutí imáma Músu Sadra, ktorý v Libanone patrí medzi najuznávanejších šiitských duchovných 20. storočia. Sadr a jeho dvaja spoločníci zmizli bez stopy počas oficiálnej návštevy Líbye v roku 1978, keď mal Hannibal Kaddáfí len tri roky.

 

Imám Sadr pricestoval do Líbye na pozvanie tamojšieho vodcu Muammara Kaddáfího, ktorému Libanončania pripisujú zodpovednosť za zmiznutie.

 

Hannibala Kaddáfího minulý týždeň nakrátko uniesli neidentifikovaní militanti v Libanone, pričom požadovali informácie o osude imáma Sadra. Následne ho vydali do rúk libanonskej polície.

 

Hannibal Kaddáfí patrí k členom Kaddáfího rodiny, ktorí po páde režimu v Líbyi v roku 2011 ušli do Alžírska. Médiá informovali, že časť rodiny sa medzičasom presťahovala do sýrskej metropoly Damask. Sýria tieto správy oficiálne nepotvrdila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies