Libanon zakázal sýrskym utečencom návrat do Sýrie, obáva sa zvyšovania napätia

NETKY.SK • 1 Jún 2014, 12:38 • 2 min
Libanon zakázal sýrskym utečencom návrat do Sýrie, obáva sa zvyšovania napätia

BEJRÚT - Libanonské ministerstvo vnútra zakázalo sýrskym utečencom, ktorí žijú na území Libanonu, opustiť krajinu. Porušenie tohto nariadenia chcú trestať odobratím statusu utečenca.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vo svojom vyhlásení vysvetlilo, že nariadenie súvisí s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v Sýrii. Jeho cieľom je predísť zvyšovaniu napätia v regióne, zaručiť bezpečnosť sýrskym utečencom a regulovať pravidlá ich pobytu v Libanone. Libanonský rezort sa obáva, že hromadný návrat sýrskych utečencov do ich vlasti by mohol vyvolať napätie aj v samotnej Sýrii.
      

Ako informovala agentúra ITAR-TASS, v Libanone žije asi milión utečencov zo Sýrie.
      

V samotnej Sýrii sa voľby uskutočnia 3. júna. Ich favoritom je súčasný prezident Bašár Asad, ktorý má dvoch vyzývateľov: Hasana Abdalláha an-Núrího a nezávislého poslanca parlamentu Máhira Hadždžara, ktorý má blízko ku komunistom.
      

Sýrska opozícia a jej západní spojenci voľby verejne odsúdili ako podvod, ktorého účelom je poskytnúť Asadovi volebnú legitimitu. Vláda však voľby označila za ponuku politického riešenia trojročnej občianskej vojny, na ktorej počiatku boli protesty proti súčasnému prezidentovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies