Libanon šokoval obchod s mladými ženami zo Sýrie prinútenými k prostitúcii

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 10:27 • 2 min
Libanon šokoval obchod s mladými ženami zo Sýrie prinútenými k prostitúcii

BEJRÚT - Mladým ženám v Sýrii tvrdili, že pre ne majú dobre platenú prácu v reštauráciách a hoteloch v Libanone. Po príjazde im však zhabali osobné veci a mobilné telefóny, zamkli v dvoch hoteloch severne od Bejrútu a násilím prinútili k prostitúcii.

slovakia

left justify in out

Ženy boli bité, mučené a sexuálne zneužívané, až kým libanonské bezpečnostné sily neurobili koncom marca záťah v oboch hoteloch a pasákov nezadržali.

 

To, čo tam objavili, šokovalo malý Libanon, do ktorého ušlo pred občianskou vojnou vo svojej krajine vyše milión sýrskych utečencov, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

 

V hoteloch Chez Maurice a Silver v meste Džúnija, približne 16 kilometrov severne od metropoly Bejrút, bolo uväznených 75 žien, na ktoré ich strážcovia používali bič. Tie, ktoré odmietli pracovať ako prostitútky, opakovane znásilňovali a mučili, až kým podľa libanonských aktivistiek za práva žien nesúhlasili s prostitúciou.

 

"Niektoré z nich uviedli, že boli prinútené mať sex s 20 zákazníkmi denne," povedala Maja Ammárová, predstaviteľka ľudskoprávnej skupiny KAFA (Stačilo!).

 

Po oslobodení žien ministerstvo zdravotníctvo zatvorilo kliniku gynekológa Rijáda Aláma, ktorý podľa úradov vykonával u zadržiavaných Sýrčaniek interrupcie, keď otehotneli. Maja Ammárová povedala, že na klinike uskutočnili okolo 200 interrupcií, ale svoj zdroj neprezradila.

 

Hovorca libanonskej polície plukovník Júsuf Msálim povedal, že pri záťahu v hoteloch zadržali osem strážcov - mužov aj žien -, ale obaja vodcovia im unikli.

 

Podľa Msálima sa polícii o prípade dozvedela prvýkrát na Veľký piatok 25. marca, keď sa štyrom Sýrčankám podarilo utiecť z jedného z hotelov. Nastúpili do mikrobusu a dali sa odviezť do južnej časti Bejrútu, kde jedna zo žien tvrdila vodičovi, že má známych. Počas cesty sa mu niečo nepozdávalo, kládol im otázky a keď mu povedali svoj príbeh, zobral ich na policajnú stanicu.

 

Po vypočutí polícia oba hotely sledovala a napokon v nich 27. marca urobila raziu a ženy oslobodila. Niektoré z nich po vypočutí odišli samy; 35 z nich sa však rozhodlo ísť do ženských útulkov, kde im poskytli psychologickú pomoc.

Hoci Libanon patrí k menej konzervatívnym krajinám arabského sveta, prostitúcia je v krajine zakázaná a cudzincov, ktorí sa na nej podieľajú, je možné vyhostiť.

 

Mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú oslobodeným ženám, povedali, že zo strachu pred vodcami skupiny, ktorí sú stále na slobode, sa s médiami boja hovoriť.

 

Libanonská investigatívna novinárka Sándí Ísáová, ktorej sa podarilo hovoriť s niektorými zo 75 obetí, povedala, že ich rozprávanie je "ako z filmového hororu". Ich trýznitelia zneužili ich osobné tragédie v Sýrii, ako je smrť rodičov, a sľúbili im solídnu prácu i mzdu. V skutočnosti však nesmeli opustiť ani budovu hotela, "ak nešli na interrupciu".

Podľa odhadu libanonských bezpečnostných predstaviteľov, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, mohla partia obchodníkov s "bielym mäsom" zarábať na prostitúcii vyše milióna dolárov mesačne.

Keď libanonský politik Walíd Džumbalát naznačil, že museli mať policajnú ochranu, minister vnútra Nuhád Mašnúk nariadil vyšetrovanie.

 

Minulý sobotu demonštrovali pred ministerstvom spravodlivosti v Bejrúte desiatky ľudí s požiadavkou, aby páchatelia činu boli postavení pred súd a potrestaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona