LGBTI: Referendum o rodine je pokusom prevrátiť základy demokracie

NETKY.SK • 28 August 2014, 11:12 • 2 min
LGBTI: Referendum o rodine je pokusom prevrátiť základy demokracie

BRATISLAVA - Referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu je pokusom prevrátiť na hlavu základné princípy demokratickej spoločnosti ako aj vyostriť nálady neustálym opakovaním, že len jeden typ rodiny je tým správnym. Pre agentúru SITA to uviedla výkonná riaditeľka Queer Leaders Forum Romana Schlesinger.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza v odseku 3 článku 93 Ústavy SR, "predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet", pripomenula. Všetky zo štyroch otázok aliancie sú podľa jej názoru nielen demagogické, ale aj formálne či obsahovo nesprávne alebo protiústavné. "Okrem toho zasahujú do práva na súkromie a do práva na rodinný život podľa článku 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach," vysvetlila. Ako dodala, čisto technicky a formálne obsahujú záporné formulácie a mohli by byť pre respondentov zavádzajúce. "Pevne verím, že prezident pošle tieto nezmyselné otázky na preskúmanie Ústavnému súdu SR a ten sa jednoznačne vysloví, že k takému referendu dôjsť v žiadnom prípade nemôže," doplnila pre agentúru.

 

Výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko vo všeobecnosti víta všetky iniciatívy smerujúce k zlepšeniu postavenia rodín na Slovensku. No v tomto prípade je podľa neho smutné, že táto iniciatíva, ktorá prevzala záštitu nad ochranou rodiny, neprináša žiadne riešenia na reálne, v prvom rade sociálne a ekonomické problémy, ktoré rodiny na Slovensku majú. "Namiesto toho sa zameriava na obmedzenie práv istých skupín obyvateľstva, ktoré zároveň vyhlasuje za hrozbu pre rodiny," vysvetlil. Ako doplnil Romanu Schlesinger, takto formulované otázky by podľa neho mohol prezident ako protiústavné odmietnuť rovno aj bez posúdenia na Ústavnom súde SR. "Je pritom úplne irelevantné, že niektoré otázky len potvrdzujú platný právny stav, ústava zakazuje akékoľvek referendum o ľudských právach," poznamenal. 

 

Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) odovzdali prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi viac ako 400-tisíc podpisov pod petíciou za referendum o ochrane rodiny. Od apríla podpisy zbieralo 4 500 dobrovoľníkov, prišli aj hárky od Slovákov žijúcich v zahraničí. Občanov sa aliancia v referende chce pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. 

 

Od 1. septembra nadobudne účinnosť novela ústavy, podľa ktorej je manželstvo jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Kiska zatiaľ nekonkretizoval, ako naloží s petíciou. Viacero právnikov už upozornilo, že časť otázok sa týka základných práv a slobôd, ktoré by nemali byť predmetom referenda. "Prezident Andrej Kiska bude postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami," povedal agentúre SITA hovorca hlavy štátu Peter Petrus. Ústava dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona