LGBTI: Po rozhodnutí ÚS SR sa treba venovať skutočným problémom rodín

NETKY.SK • 6 September 2014, 09:04 • 2 min
LGBTI: Po rozhodnutí ÚS SR sa treba venovať skutočným problémom rodín

BRATISLAVA - Po rozhodnutí Ústavného súdu SR (ÚS SR), ktorý preskúma otázky referenda o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu, sa treba spoločnými silami venovať skutočným problémom rodín.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum, veľa rodín na Slovensku, bez ohľadu na ich zloženie, dnes čelí ekonomickej kríze, vysokej nezamestnanosti, chudobe. "A tie naše, LGBTI rodiny, aj absencii právneho zabezpečenia svojich partnerských a rodičovských práv," poznamenala. Ako dodala, SR by mala byť krajinou pre všetkých, nielen v prípade povinností, ale aj práv.

 

Referendum o ochrane rodiny, ktorého autorom je Aliancia za rodinu, preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska. "Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim,“ povedal. Ako dodal, pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd SR, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť. 

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou, vtedy lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu. 

 

Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. 

Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies