LGBTI komunita je pripravená spolupracovať pri tvorbe právnej úpravy

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 14:29 • 2 min
LGBTI komunita je pripravená spolupracovať pri tvorbe právnej úpravy

BRATISLAVA 12. júla (SITA) - LGBTI komunita aj prostredníctvom výboru pre práva LGBTI osôb je pripravená spolupracovať pri tvorbe právnej úpravy, ktorá by sa týkala jej konkrétnych životných situácií. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská totiž nedávno avizovala jej potrebu.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko, "minulá vláda nezrealizovala ani jedno odporúčanie výboru pre práva LGBTI osôb, aj keď mnohé boli prijaté jednohlasne aj so zástupcami ministerstiev". Predošlá vláda výbor podľa jeho slov využívala len na prezentáciu v zahraničí, že Slovensko je normálnou európskou krajinou, ktorej záleží na blahu všetkých svojich občanov a že Smer-SD je normálnou sociálno-demokratickou stranou, ktorá má snahu zmeniť spoločnosť k lepšiemu. "Teraz však bude treba už aj niečo robiť a rovnaký trik nikoho nepresvedčí," poznamenal.


Na Slovensku je podľa Žitňanskej potrebná právna úprava konkrétnych životných situácií v prípade ľudí z LGBTI komunity. Konkrétny návrh právnej úpravy však zatiaľ neexistuje. "Najskôr musí byť na stole a potom musí existovať politická väčšina," poznamenala šéfka rezortu spravodlivosti. Diskusia okolo právneho uznania LGBTI párov je podľa jej slov veľmi dôležitá, pretože na to, aby bola nejaká právna úprava presaditeľná, to znamená dosiahla väčšinu vo vláde a následne v parlamente, musí ju akceptovať vláda i poslanci.

 

"To je potrebné dosiahnuť. Nehovoríme o registrovanom partnerstve, ale o úprave niektorých práv, čím nikomu neublížime, no niekomu na druhej strane pomôžeme," povedala Žitňanská. Podľa jej slov treba nájsť priestor na to, aby v bežnom živote či vo vzťahoch dokázal štát vytvoriť aj právne podmienky, aby dosiahli jednotlivci v konkrétnych životných kritických situáciách komfort. "Ťažšie sa mi však konkretizuje. Ide o situácie, keď je partner v zdravotníckom zariadení, alebo keď ide o dedenie, alebo iné majetkové otázky," vysvetlila šéfka rezortu. Ako poznamenala, "žijeme dobu, keď spoločenská ani politická klíma nepraje tejto komunite, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií či jej postavenia, to je fakt".


"Situáciu vnímame podobne kriticky ako ministerka Lucia Žitňanská. Väčšina politických elít krajinu skôr rozdeľuje a vytvára z rôznych skupín obyvateľstva nepriateľov pre tých ostatných," uviedol pre agentúru SITA Macko. Výsledkom je podľa neho to, že sa vytráca súdržnosť a solidarita medzi ľuďmi, dôveru nahrádza paranoja a z rozvratu štátu profitujú extrémistické skupiny. "Zastavenie tohto procesu je plne v rukách tejto vlády," poznamenal.


Platforma Životné partnerstvo ako aj pochod Dúhový Pride Bratislava sa zamerali na spoločné hodnoty a na to, "čo nás spája". Aj LGBTI ľudia chcú mať v prvom rade rovnakú šancu ako všetci ostatní udržať si zdravie, ísť si za šťastím, zarobiť si na živobytie, byť v bezpečí vo svojej krajine a starať sa o tých, ktorých milujú, vysvetlil. "Navyše však majú problémy vyplývajúce z pretrvávajúcich predsudkov voči nim a na tie ponúkame riešenia," doplnil riaditeľ iniciatívy. Drobná úprava Občianskeho zákonníka určite podľa jeho slov nevyrieši všetky praktické problémy rodín párov rovnakého pohlavia, aj keď určite im môže pomôcť v konkrétnych situáciách, ktoré spomína ministerka spravodlivosti. "Nebude mať ani želaný dopad na zvýšenie akceptácie LGBTI ľudí v spoločnosti, ako mali zákony o registrovaných partnerstvách v okolitých krajinách," doplnil na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies