LGBTI: Kiskovo rozhodnutie o referende vítajú, plní si však povinnosť

NETKY.SK • 3 September 2014, 12:29 • 2 min
LGBTI: Kiskovo rozhodnutie o referende vítajú, plní si však povinnosť

BRATISLAVA - Iniciatíva Inakosť víta rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku, aby referendum o ochrane rodiny preskúmal Ústavný súd SR, no zároveň zdôrazňuje, že si len plní svoju základnú povinnosť postupovať v zmysle Ústavy SR a dodržiavať ju.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko, ak by prezident zjavne protiústavné referendum vyhlásil, porušil by ústavu. "Od začiatku iniciatívy za vypísanie referenda sme boli presvedčení o jeho protiústavnosti," poznamenal. Neskrývaným úmyslom organizátorov je podľa jeho slov okrem iného obmedziť prístup časti obyvateľstva k právnym inštitútom manželstva, adopcií a registrovaných partnerstiev, ktoré spadajú pod právo na súkromie a rodinný život a do budúcna tento stav zabetónovať.

"Keďže všetci ústavní právnici, ktorí sa k tomu už v médiách vyjadrovali, upozornili na možnú protiústavnosť, je teda zjavné, že s tým museli počítať aj organizátori," pripomenul s tým, že viac ako 400-tisíc signatárov tak podviedli dvakrát. "Raz, keď im povedali, že hlavnou hrozbou pre ich rodiny sú homosexuáli a druhýkrát, keď ich dôveru zneužili na presadzovanie protiústavnej a od začiatku márnej iniciatívy," vysvetlil pre agentúru SITA Macko. 

 

Zákaz konania referenda o ľudských právach je podľa neho jednou z ústavných bŕzd tyranie väčšiny. A navrhované referendum sa rozhodnutím väčšiny pokúša zakonzervovať z pohľadu rovnosti v dôstojnosti a právach dlhodobo neudržateľné obmedzenia práv menšiny, pripomenul. "Je škoda, že jeho iniciátori nevenovali miesto toho svoju energiu, čas a obdivuhodné nasadenie aktivitám skutočne pomáhajúcich rodinám na Slovensku," dodal Macko. 

 

Referendum o ochrane rodiny z dielne Aliancie za rodinu preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska. "Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim,“ povedal. Ako dodal, pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd SR, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť. K rozhodnutiu Kisku sa Aliancia za rodinu vyjadrí dnes poobede na brífingu v Bratislave. 

Ústavný súd má podľa prezidenta ako jediná inštitúcia v takejto veci právo rozhodnúť, aby následne nikto nemohol spochybniť prezidentovo rozhodnutie. Ako ďalej uviedol, intenzívne sa venoval tomu, či otázky spĺňajú druhú základnú podmienku vyhlásenia referenda, teda či sa týkajú alebo netýkajú základných práv a slobôd. "V takomto prípade Ústava SR zakazuje konanie referenda a prezident ho vyhlásiť nesmie,“ poznamenal. Žiada však, aby následná diskusia k referendu bola tolerantná, plná pochopenia, aby sa nikto neurážal, ale aby sa všetci snažili vzájomne pochopiť. 

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou, vtedy lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies