Lexus RC má namierené medzi superšporty v triede GT3

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 16:00 • 2 min
Lexus RC má namierené medzi superšporty v triede GT3

TOKYO – Lexus nie je automobilovou verejnosťou vnímaný primárne ako športová značka. Luxusná divízia japonskej Toyoty sa postupne snaží vniesť do svojich typov viac emócií a prepojiť ich aj so svetom motoršportu. Po úspechoch rýchleho sedanu IS-F a famózneho superšportu LFA je na svete seriózne pretekárske náradie vychádzajúce z nového typu RC kupé.

slovakia

left justify in out

V rámci ženevského autosalónu predstavil Lexus spolu s vrcholným sériovým modelom RC 350 F-Sport aj jeho závodnú verziu s označením RC F GT3 Concept. Z názvu vyplýva, že Lexus sa chystá konkurovať etablovaným GTčkam v triede GT3, to znamená, že jeho hlavní súperi budú napríklad McLaren MP4-12C, Aston Martin V12 Vantage, Nissan GT-R, Chevrolet Camaro, Mercedes SLS AMG, Ford Mustang, Porsche 911, Lamborghini Gallard LP600, Ferrari 458 Italia či Audi R8.

 

Sériový Lexus RC 350 F-sport má 3.5 litrový vidlicový 6 valec s výkonom 236 kW pri 6400 ot./min a krútiacim momentom 375 Nm pri 4800 ot./min. Na autosalóne v Detroite sa začiatkom roka objavil aj podstatne silnejší a ostrejší RC-F, ktorý disponuje atmosférickým osemvalcom s objemom 5 litrov. Výkon tohto motora je 334kW (466 koní, 518 Nm) a mal by rozbehnúť rýchle kupé z nuly na stovku za 4.5 sekundy. Práve z tejto drsnej verzie vychádza okruhový špeciál RC-F GT3 a jeho výkon by mal dosiahnuť viac ako 520 koní.

 

Vzhľadom sa RC F GT3 viac približuje sériovému kupé ako prototypu RC F Super GT500, ktorý bol predstavený minulý rok a podobá sa viac na koncept LF-CC. V zadnej časti zaujme najmä masívny spodný difúzor a krídlo, vpredu a zboku dominuje agresívnejšia línia rozšíreného a zníženého špeciálu. Grafika na aute a celkový dizajn atraktívnym spôsobom komunikujú logá Lexusu a divízie F-sport. Približne 1250 kg ťažké (alebo skôr ľahké) kupé čaká tento rok množstvo testovacích jázd a plné nasadenie v pretekoch je na pláne v sezóne 2015. Máme sa na čo tešiť!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona