Lewandowski rozhodol Der Klassiker, Guardiola má rekord

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 09:18 • 2 min
Lewandowski rozhodol Der Klassiker, Guardiola má rekord

DORTMUND - Bývalý hráč Borussie Dortmund Robert Lewandowski rozhodol o víťazstve futbalistov Bayernu Mníchov 1:0 na ihrisku svojho predchádzajúceho zamestnávateľa v sobotňajšom šlágri 27. kola I. bundesligy.

slovakia

left justify in out

Poliak, ktorý sa stal hráčom mužstva z bavorskej metropoly vlani v lete po štyroch rokoch pôsobenia v Borussii, skóroval v 36. minúte. Brankár Manuel Neuer si udržal čisté konto vďaka množstvu úspešných zákrokov i kľúčovému po priamom kope Marca Reusa. „Bol to otvorený zápas až do samého konca. Veľmi dobre sme bránili. Neboli sme tak často pri lopte, ako v iných stretnutiach. Bolo to tvrdo vybojované víťazstvo,“ spokojne skonštatoval po Der Klassiker kapitán Bayernu Philipp Lahm.


Tréner Bayernu Josep Guardiola oslávil na Westfálskom štadióne päťdesiate víťazstvo v najvyššej nemeckej súťaži, potreboval naň len 61 duelov, čo je nový rekord I. bundesligy. Doterajší historický zápis patril Udovi Lattekovi, ktorý na päťdesiat výhier potreboval 78 zápasov. Guardiola prekvapil, keď nominoval len trojčlennú obrannú formáciu s Dantem, Jeromom Boatengom a Medhim Benatiom a ofenzívneho stredopoliara Maria Götzeho posadil len na lavičku. „Toto víťazstvo je pre mňa veľmi cenné. Každý súboj je pre nás neuveriteľne náročný, sme neustále pod tlakom. Proti dobrému tímu sme podali kvalitný výkon. Najmä v druhom polčase sme dobre bránili, aj keď sa nám nedarila hra. Chcel by som vyzdvihnúť výkon Danteho, rád by som mal v mužstve tisíc podobných hráčov. V Dortmunde nie je ľahké uspieť,“ uviedol Guardiola. Dante nastúpil len na tretí duel za posledné dva mesiace.


Borussia začala súboj aktívne a dostala Bayern pod tlak. V 36. min vybojoval Lewandowski loptu, prihral ju Thomasovi Müllerovi, ktorého strelu brankár Dortmundu Weidenfeller vyrazil len k Poliakovi, ktorý strelil štrnásty gól v sezóne. Borussia sa v druhom polčase snažila o vyrovnanie, ale Bayern najmä vďaka Neuerovi dotiahol súboj do víťazného konca. Borussia nebodovala po siedmich stretnutiach. „Prvých desať minút bolo z našej strany veľmi dobrých, ale potom sme začali robiť chyby a už to nebolo úplne ideálne. Vytvorili sme si síce šance, ale nedokázali sme ich zrealizovať. Bayern hral to, čo potreboval. V druhom polčase sme sa opäť zlepšili, ale na Bayern to dnes nestačilo. V mnohých malých detailoch, ktoré rozhodujú, boli Mníchovčania lepší. Myslím si, že si zaslúžili dnes vyhrať,“ hodnotil zápas podľa AP tréner Dortmundu Jürgen Klopp. Opačný názor mal stopér domácich Mats Hummels: „Efektivita dnes rozhodla. Bayern nebol lepším tímom, myslím si, že mal iba dve šance. My sme ich mali viac, ale nepremenili sme ich. Nie je nešťastím, že sme prehrali s Bayernom, ale horšie je to, že sme nepremenili naše šance. Manuel Neuer ukázal svoju extratriedu.“


Bayern má po 27 kolách v tabuľke desaťbodový náskok pred Wolfsburgom a mieri za majstrovským titulom. Dortmund má stále nádej na Európsku ligu, momentálne je v tabuľke desiaty s 31 bodmi. Fanúšikov bavorského veľkoklubu potešil aj návrat Thiaga Alcantaru po vyše roku, v druhom polčase nahradil na trávniku Philippa Lahma. Mníchovčania nastúpili bez zranených Arjena Robbena, Davida Alabu, Francka Ribéryho a Javího Martíneza. „Thiago má za sebou náročný a nešťastný rok, ale teraz je už späť. Pre nás je to skvelá správa,“ doplnil Guardiola. „Na túto chvíľu som čakal veľmi dlho,“ uviedol Thiago.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies