Levický hrad oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky

NETKY.SK • 28 September 2018, 15:23 • 2 min
Levický hrad oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky

LEVICE – Prehliadkou ľudového odevu Moniky Miškovičovej Sávovej z tekovského a hontianskeho regiónu, sprevádzanou hudobnými produkciami folklórnych skupín, sa v piatok popoludní začali v Leviciach oslavy 700. výročia prvej písomnej zmienky o Levickom hrade a Svetového dňa cestovného ruchu.

slovakia

left justify in out

V historických priestoroch hradu sa počas večera predstavia členské samosprávy a subjekty Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tekov. Hlavným cieľom podujatia je zviditeľniť Levický hrad, informovali organizátori. Program osláv vyvrcholí svetelnou vizuálnou projekciou v priestoroch Horného hradu.

 

Súčasťou programu sú skupinové prehliadky hradného areálu, ktorý v tomto roku oslavuje 700. výročie prvej písomnej zmienky. Hrad bol postavený v druhej polovici 13. storočia na skalnej vyvýšenine nad močaristým územím. Mal chrániť cestu do kláštornej pevnosti v Hronskom Beňadiku a do stredovekých banských miest.

 

Prvá písomná správa o existencii Levického hradu, v ktorej je uvedený kastelán a prívrženec Matúša Čáka, Július z Topoľčianok, pochádza z roku 1318. Hrad často menil majiteľov, ktorí ho viackrát prestavali. Jeho jadro tvorí gotický palác a opevnenie s kruhovou baštou. Po požiari v roku 1434 bol hrad znovu prestavaný. V 16. storočí sa stal jednou z pätnástich pevností, ktoré mali zastaviť tureckú inváziu. V roku 1571 dal župan Tekovskej stolice postaviť na dolnom nádvorí renesančný kaštieľ, v ktorom od roku 1958 sídli Tekovské múzeum.

 

V roku 1578 bol hrad natoľko dobre opevnený, že ho Turci márne obliehali. Dobyli ho až v roku 1663, pričom o rok neskôr boli porazení a hrad bol opäť dobre opevnený. Vnútorné budovy hradu zničili až v roku 1709 Rákocziho vojská pri bitke s cisárskymi. Eszterházyovci, ktorí ho poslední vlastnili v 18. storočí, ho využívali len ako sklady. V rámci pamiatkovej záchrany objektu boli v 70. rokoch minulého storočia zakonzervované ruiny hradu a opevnenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies