Letta: Politický chaos môže vážne poškodiť taliansku ekonomiku

NETKY.SK • 9 September 2013, 10:46 • 2 min
Letta: Politický chaos môže vážne poškodiť taliansku ekonomiku

CERNOBBIO - Politický chaos v Taliansku by mohol závažne poškodiť ekonomiku krajiny, varoval v nedeľu premiér Enrico Letta. Svoje varovanie tak zopakoval deň predtým, ako zasadne parlamentná komisia, ktorá má rozhodnúť o politickom osude expremiéra Silvia Berlusconiho.

slovakia

left justify in out

Ekonomické ozdravovanie Talianska už pridlho brzdí "neustály politický chaos", povedal premiér na konferencii s lídrami talianskeho priemyslu. "Nestabilita má svoju cenu. Mohlo by to znamenať opätovný nárast úrokových sadzieb, čo znamená, že všetci budeme platiť viac. Nestabilita má drastickú cenu, stabilita sa naopak oplatí," dodal Letta s tým, že chce "rozbiť reťaze", ktoré blokujú reformy dekády stagnujúcej talianskej ekonomiky a odstrašujú investorov. Priznal pritom, že jeho prvých 130 dní na čele pravicovo-ľavicovej koalície z donútenia nebolo jednoduchých. "Odmietam však karikatúry, ktoré tvrdia, že sme (za ten čas) nič neurobili," komentoval Letta. 

Odkazujúc na len nedávno skončenú dlhovú krízu v eurozóne pred politickými nepokojmi v Taliansku varoval v sobotu aj minister hospodárstva Fabrizio Saccomanni, podľa ktorého by mohli spôsobiť nové napätie na trhu s dlhopismi. Talianska vláda sa v súčasnosti otriasa najmä kvôli nadchádzajúcemu rokovaniu parlamentnej komisie, ktorá má rozhodnúť o tom, či zbaví bývalého premiéra Silvia Berlusconiho poslaneckého mandátu. Taliansky súd Berlusconiho odsúdil na štyri roky vo väzení za daňové podvody, podmienkou je však ukončenie jeho pôsobenia ako poslanca Senátu. Berlusconiho politická strana PDL, ktorá je súčasťou koalície, však pohrozila rozbitím vlády, ak premiérova strana PD bude za takýto krok hlasovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona