Leto je pre školákov plné nástrah, rizikom sú úrazy aj drogy

NETKY.SK • 9 Júl 2012, 13:36 • 2 min
Leto je pre školákov plné nástrah, rizikom sú úrazy aj drogy

Leto je pre školákov plné nástrah, rizikom sú úrazy aj drogy - Radíme Dlhé letné prázdniny prinášajú školákom spolu s oddychom a zábavou aj riziká. Pred úrazmi, drogami a nebezpečnými hrami varuje polícia ich rodičov.

slovakia

left justify in out

img

Dlhé letné prázdniny prinášajú školákom spolu s oddychom a zábavou aj riziká. Pred úrazmi, drogami a nebezpečnými hrami varuje polícia ich rodičov.

"Dieťaťu je vhodné pripraviť prázdninový program, ktorý bude smerovať k aktívnemu využitiu voľného času. Rodičia by mali svoje dieťa dobre poznať a vedieť, kde a s kým sa počas ich neprítomnosti pohybuje," vysvetlila TASR hovorkyňa košických krajských policajtov Jana Mésarová.

Školáci majú voľnejší pohyb v prípade, že ich rodičia sú v zamestnaní. Rizikom na sídliskách a v okolí domova môžu byť podľa Mésarovej aj drogy. "Rozprávajte veľa s dieťaťom na rôzne témy, aby ste si získali jeho dôveru. Vysvetlite mu, že nemá v čase vašej neprítomnosti do bytu vodiť kamarátov a brať od cudzích ľudí sladkosti," uviedla Mésarová.

Na bezpečnosť školákov môžu dohliadnuť aj spoľahliví susedia. Ak je potomok v byte sám, nemal by otvárať nikomu cudziemu, rovnako by cez telefón nemal poskytovať neznámym osobám žiadne informácie. Samozrejmosťou je používať priezor na dverách bytu. "Zapamätajte si, dieťa nie je vhodné zastrašovať. Zásady bezpečného správania vysvetlite dieťaťu v pokoji," dodala hovorkyňa.

Podľa štatistík v lete pribúda detských úrazov v cestnej premávke. Zásady bezpečnosti na cestách by preto mali rodičia svojim potomkom zopakovať. "Nedovoľte, aby sa deti hrali na ceste i v zdanlivo pokojnej ulici, nedovoľte deťom bicyklovať sa na frekventovaných cestách bez vašej prítomnosti," upozornila hovorkyňa. Dôležitá je pri športoch ochrana hlavy a tela. "Zabezpečte preto, aby vaše dieťa nosilo pri bicyklovaní vždy cyklistickú prilbu, ktorú bude mať pevne upnutú. Pri jazde na kolieskových korčuliach alebo skateboarde treba vždy používať okrem prilby aj chrániče kolien, lakťov a rukavice. Zlomeniny sú najčastejším úrazom detí." Pred samotným športom je dobré skontrolovať stav bicyklov - funkčnosť svetiel, bŕzd, zvončeka a odrazových sklíčok. Deti by mali vedieť, že viac cyklistov na ceste jazdí za sebou, nie vedľa seba.

"Naučte vaše dieťa správne prechádzať cez cestu. Vie, že má chodiť po ľavej strane cesty, pokiaľ chodník nie je súčasťou cesty a používať za zníženej viditeľnosti reflexné bezpečnostné prvky?" upozornila Mésarová. Rovnako je dobré poučiť školáka, že sa nesmie hrať na ceste v blízkosti železničnej trate.

Prázdninujúci by nemali prežiť všetok čas pozeraním televízie a pri počítači. Vyvarovať by sa mali aj filmov plných brutality a násilia. Mésarová tiež rodičom radí, aby nikdy deti neodmietali, ak požiadajú o pomoc, rovnako dôležitá je vzájomná dôvera.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies