Letný hudobný festival Hevhetia sa vracia na scénu

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 16:12 • 2 min
Letný hudobný festival Hevhetia sa vracia na scénu

KOŠICE - Po päťročnej prestávke obohatí letnú košickú hudobnú scénu nepochybne zaujímavým programom tretí ročník letného hudobného festivalu Hevhetia 2014, ktorý sa začína 26. júna a potrvá do konca júla.

slovakia

left justify in out

V priebehu takmer celého júla si budú môcť návštevníci vychutnať ponuku z edičnej činnosti rovnomenného vydavateľstva.

 

„Letný festival je jednou z dôležitých súčastí platformy Hevhetia, ktorú vytvárame. Chceme poskytnúť priestor, ako bonus pre umelcov, ktorí u nás vydávajú svoje nahrávky. Tým, že vydavateľstvo je širokospektrálne, tak aj festival sa snažíme koncipovať takto. Tohto roku je to viac o jazze. Ale minimálne úvodný koncert 26. júna v Dóme sv. Alžbety už len atmosférou miesta v spojení s gregoriánskymi chórmi v podaní Voces Gregorianae Cassovienses a improvizovaným saxofónom bude zaujímavý pre všetkých,“ priblížil zameranie festivalu jeho riaditeľ Ján Sudzina. 

 

Prilákať môže okrem iných aj poľský jazzový spevák Grzegorz Karnas, ktorého mnohí, kvôli netradičnému prepájaniu jazzu, klasiky a alternatívy, považujú za akéhosi vokálneho enfant terrible, či bieloruské inštrumentálne trio Port Mone známe svojimi jedinečnými a spletitými skladbami. Prekvapiť a potešiť môže aj mladá poľská krv v podaní Aga Derlag tria, ktoré si počas ani nie dvojročnej existencie svojou virtuozitou a energiou hry získalo pozíciu jedného z najobľúbenejších jazzových zoskupení v Poľsku. Celý program aj s podrobnými informáciami je na webovej stránke festivalu www.hevhetiafest.sk. „Ja sa teším na Košičana Petra Katinu, ktorý práve nahráva nový album s absolútne nekompromisnými skladbami,“ prezradil meno ďalšieho interpreta tohtoročného festivalu Sudzina. 

 

Lístky sa budú predávať v mieste konania koncertov v informačnom pavilóne Delta v Kulturparku a v Mestskom informačnom centre na Hlavnej ulici. Prvý koncert v Dóme sv. Alžbety bude zadarmo. Ďalšie koncerty budú formou dvojkoncertov a jednotlivé vstupné na takúto „dvojičku“ bude 8 €. Samozrejme sa bude dať kúpiť zvýhodnená permanentka na celý festival za 20 €. 

 

Zaujímavým nekoncertným podujatím bude aj workshop pre vokalistov s G. Karnasom, ktorý sa bude konať na druhý deň po jeho koncerte. Určený je pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o objavovanie podstaty interakcie pri vzniku hudby. Vítaní sú aktívni speváci, ktorí chcú zistiť, ako naozaj znejú, ale aj pre inštrumentalistov, ktorí sa zaujímajú o podstatu kreativity a o odstraňovanie prekážok k jej dosiahnutiu. „Chceme aby Hevhetia bola aj platformou pre začínajúcich umelcov. To je aj dôvod prečo vydávame veľmi veľa debutov. Edukatívne veci sú súčasťou prípravy novej liahne pre Hevhetiu.“ povedal Sudzina. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona