Letný filmový seminár 4 živly večer otvorí film Jeseň Čejenov

NETKY.SK • 9 August 2012, 06:46 • 2 min
Letný filmový seminár 4 živly večer otvorí film Jeseň Čejenov

Letný filmový seminár 4 živly večer otvorí film Jeseň Čejenov - Kultúra Kovbojkou - filmom Jeseň Čejenov Johna Forda, ktorý hovorí o putovaní indiánskeho kmeňa, sa začína dnes o 21. 00 h v banskoštiavnickom amfiteátri Letný filmový seminár 4 živly.

slovakia

left justify in out

img

Kovbojkou - filmom Jeseň Čejenov Johna Forda, ktorý hovorí o putovaní indiánskeho kmeňa, sa začína dnes o 21.00 h v banskoštiavnickom amfiteátri Letný filmový seminár 4 živly. Témou 14. ročníka sú Hranice. Tohtoročnou novinkou je, že seminár sa začína o jeden deň skôr, nie je to však z dôvodov rozširovania seminára. "Je to z takých dôvodov, že na tému Hranice sa nám podarilo nájsť veľmi veľa dobrých filmov a bolo nám ľúto nejakým spôsobom vylúčiť ich z hry. Tak sme sa rozhodli začať už v stredu večer takou ochutnávkou," priblížila TASR organizátorka seminára Daniela Chlapíková.
      Klasický program pozostáva z viac ako 25 filmov a rôznych sprievodných podujatí. Premietať sa bude v kine Akademik, amfiteátri, priestoroch Mestského kultúrneho centra, v kaviarni Art Café, Botanickej záhrade a Starom zámku. "Každý večer sme v amfiteátri pre divákov pripravili také chuťovky, ktoré by mohli byť podľa nás aj divácky zaujímavé," konštatovala Chlapíková. Osobne sa teší na animovaný český film Alois Nebel (T. Luňák), tiež na klasický český film Král Šumavy (K. Kachyňa). Seminár uvedie aj Casablancu (M. Curtiz). Tú síce podľa Chlapíkovej určite už všetci videli, ale organizátori ju veľmi radi ponúknu práve na obrovskom plátne amfiteátra, čo znásobuje divácky a spoločný zážitok.
      "Sme veľmi radi, že z histórie seminára 4 živly máme tento rok najviac hostí, ktorých medzi nami privítame," pokračovala Chlapíková. Prísť má napríklad režisér Robert Gliński s filmom Svinky, režisér Szabolcs Hajdu so snímkou Biele dlane. Jaroslav Vojtek uvedie film Hranica.
      Tému si organizátori volia každý rok a počas seminára sa jej venujú. Ako priblížila Chlapíková, sú to napríklad filmy, ktoré sa prvoplánovo viažu k téme Hranice - tie geografického charakteru. Ide o filmy, ktoré sú o živote na hraniciach, či o ich prekračovaní. Potom sú to zasa filmy o prekračovaní vnútorných, morálnych hraníc alebo o vytváraní nových takéhoto charakteru. Tiež snímky, ktoré nejakým spôsobom prekračujú hranice filmu, ako média, napríklad experimentálne filmy.
      Fanúšikovia filmu sa môžu tešiť aj na sprievodné podujatia. Chlapíková uviedla, že v Starom zámku bude projekcia filmov klasického režiséra Georgesa Méliésa, ktorý prekračoval hranice od začiatku svojej tvorby a v rámci filmovej histórie tak urobil ako jeden z prvých. Organizátori si pozvali českú skupinu Dva, ktorá pripravila hudobný sprievod k týmto čiernobielym filmom. Seminár priblíži aj experimentálne filmy na 16-milimetrových pásoch. Takýto film podľa Chlapíkovej prekračuje hranice filmového média, filmovej reči.
      Novinkou sú 4 živly pre deti a rodičov - víkendový program venovaný deťom i rodičom. Napríklad v čajovni Klopačka si deti v rámci workshopu budú môcť vyskúšať tvorbu svojho vlastného filmu s profesionálnymi lektormi Katarínou Kerekesovou, Vandou Raýmanovou, Michalom Strussom a Petrom Košťálom. Premiéra tohto filmu bude v nedeľu. Organizátori pripravili aj ďalšie workshopy, napríklad prebiehajúci Letný workshop Mphilms s rôznymi časťami ako filmový, výtvarný a pod. Do týchto druhov umenia účastníkov zaúčajú profesionálni lektori. Workshop bez hraníc, ktorý organizuje časopis Kinečko, spája základy filmovej kritiky a prax festivalových videodenníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies