Letnú turistickú sezónu na Kežmarskom hrade odštartujú už túto nedeľu

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 09:00 • 2 min
Letnú turistickú sezónu na Kežmarskom hrade odštartujú už túto nedeľu

KEŽMAROK - Počas blížiaceho sa víkendu slávnostne otvoria na Kežmarskom hrade brány pre návštevníkov. V nedeľu 30. apríla tamojšie múzeum pripravilo v spolupráci s mestom bohatý program.

slovakia

left justify in out

Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová uviedla, že tešiť sa môžu na šermiarov skupiny Cohors a Sokoliarov kráľa Svätopluka. "Prejdú sa našimi krásnymi priestormi, kde ich čaká veľa zaujímavostí. Jednou z nich je aj bábkové divadlo Dvor Zázrakov či prehliadka šiat, ktoré boli ušité pre pravú princeznú. Na nádvorie Kežmarského hradu zavíta Šaško Fjodor," priblížila Cintulová.

 

img

 

Program spestria remeselníci, miestni žiaci tancom a módnou prehliadkou a koncerty skupín Chris May a Milo Kráľ BAND. Program odštartuje o 11.00 h slávnostnou svätou omšou, o 13.00 h bude pokračovať sprievodom od radnice až k hradu a sezónu otvorí čestná salva. "Program počas leta bude opäť bohatý, chystáme kino, divadlo i koncerty. Onedlho však začíname s rekonštrukciou toaliet na hrade, čo bude dosť náročné. Aj preto chceme návštevníkov požiadať o zhovievavosť a trpezlivosť," upozornila Cintulová.

 

Múzeum získalo na projekt z rezortu kultúry viac ako 122.000 eur, práce potrvajú štyri mesiace. Obnovia sa všetky toalety na prízemí, v administratívnej časti, vytvorí sa tiež priestor pre mamičky s deťmi a zázemie pre lektorky. Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1463. V súčasnosti sa v areáli nachádzajú stále expozície venované cechom a remeslám, zbraniam, historickým autám, ale aj lekárom a lekárnikom. Súčasťou hradu je tiež hladomorňa, radničná miestnosť, hradná kaplnka a turisti tiež môžu navštíviť lapidárium, vyhliadkovú vežu či galériu s historickými portrétmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies