Letnú sezónu v Bardejovských kúpeloch uzavrú Alžbetínskym dňom

NETKY.SK • 31 August 2013, 16:30 • 2 min
Letnú sezónu v Bardejovských kúpeloch uzavrú Alžbetínskym dňom

PREŠOV/ BARDEJOVSKÉ KÚPELE - Návštevníci kúpeľov uvidia historický sprievod s cisárskym párom Františkom Jozefom I. a jeho manželkou Alžbetou Bavorskou, známou ako Sisi.

slovakia

left justify in out

Bardejovské kúpele sa rozlúčia s tohtoročnou letnou kúpeľnou sezónou v nedeľu 1. septembra Alžbetínskym dňom. Ide o jubilejný 10. ročník spomienkovej slávnosti na počesť pobytu cisárovnej Alžbety Bavorskej, nazývanej Sisi, manželky cisára Františka Jozefa I. v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895. Podujatie je voľne prístupné verejnosti. Sprievodnou akciou je výstava fotografií pri príležitosti pobytu cisárovnej v kúpeľoch.

Slávnosť začne o 14:00 historickým sprievodom pri hlavnom vchode liečebného domu Astória a bude pokračovať po celom areáli kúpeľov. Po ceste sa účastníci akcie zastavia pri pomníku Alžbety pred kúpeľným domom pomenovanom jej menom, kde položia kvety. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková. "Bardejovské kúpele majú bohatú minulosť a sú známe pobytom niekoľkých významných historických osobností. Medzi nimi vyčnieva návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá tu v júli 1895 strávila plné tri týždne a odchádzala z kúpeľov uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená,“ uviedla Šatanková. Podľa jej slov Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a tiež príslušníkov vysokej šľachty. 

V nedeľu sa končí v Bardejovských kúpeľoch aj 59. ročník Medzinárodného hudobného leta a tohtoročná sezóna kolonádnych koncertov. V tomto roku návštevníkov počas letnej sezóny potešil 10. ročník Bardejovských Kúpeľných dní, 1. pivný festival, spojený s prehliadkou dychových hudobných nástrojov a výstavy kvetov, obrazov, plastík a ďalšie aktivity. Tohtoročná kúpeľná sezóna slávnostne začala 
v Bardejovských kúpeľoch 7. júna. Súčasťou otvorenia bolo po prvý raz posvätenie minerálnych prameňov, za účasti zástupcov štyroch cirkví - rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a evanjelickej. 
V Bardejovských kúpeľov v minulosti pobýval aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského. Tá sa v Bardejovských kúpeľoch liečila v roku 1669 a jej reliéf slávnostne odhalili práve pri otvorení tohtoročnej sezóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies