Letnú olympiádu v rokoch 2024 a 2028 usporiadajú Paríž a Los Angeles

NETKY.SK • 12 September 2017, 11:30 • 2 min
Letnú olympiádu v rokoch 2024 a 2028 usporiadajú Paríž a Los Angeles

LIMA - Pridelenie hier týmto dvom mestám je už len formalitou. Američania sa o dva roky skôr možno dočkajú aj zimnej olympiády v Salt Lake City.

slovakia

left justify in out

Na zasadnutí exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré sa uskutoční v peruánskej Lime od 13. do 16. septembra, už počas prvého dňa schvália dejiská olympijských hier na roky 2024 a 2028. V hre sú iba dvaja kandidáti - Paríž a Los Angeles, pričom usporiadanie v roku 2024 má pripadnúť metropole Francúzska a o štyri roky neskôr zorganizuje olympiádu najväčšie mesto Kalifornie. MOV už na zasadnutí vo švajčiarskom Lausanne pred niekoľkými mesiacmi jednomyseľne podporil udelenie olympijských hier v rokoch 2024 a 2028 obom kandidujúcim mestám.

Pôvodne mali obaja uchádzači záujem o usporiadanie hier v roku 2024. Potom však Los Angeles súhlasil s posunom o štyri roky. Predstavitelia amerického mesta sa dohodli s lídrami Medzinárodného olympijského výboru, že sa budú uchádzať o usporiadanie olympijských hier v roku 2028. Tento krok prišiel po tom, ako MOV hľadal neobvyklú spoločnú dohodu pre udelenie organizácie na roky 2024 a 2028. Prezident MOV Thomas Bach sa tak vyhol neželanému opakovaniu situácie z roku 2022, keď jedinými kandidátmi boli Čína a Kazachstan.

USA by sa však mohli dočkať olympijských hier dva roky pred Los Angeles. Salt Lake City a dokonca i Denver uvažujú o kandidatúre na ZOH 2026. "Salt Lake City by rád hostil opäť olympijské hry," povedal Fraser Bullock, výkonný šéf hier v tomto meste z roku 2002. "Čím skôr sa zimné hry vrátia do USA, tým lepšie," vyslovil sa Max Cobb, prezident biatlonu v krajine. "Máme fantastické miesta v Utahu, ktoré sú už v prevádzke a viac-menej sú na úrovni svetového štandardu," dodal.

Salt Lake City a Park City hostili okolo 75 svetových pohárov či majstrovstiev sveta v zimných športoch po tom, ako zhasol olympijský oheň. Denver by to mal komplikovanejšie, hory sú vzdialenejšie a musela by sa vylepšiť infraštruktúra. "Privítali by sme pozvanie na hlbokú diskusiu, čo by znamenalo pre Denver, ak by mal hostiť olympiádu," povedal Matthew Payne, výkonný riaditeľ Denverskej športovej komisie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona