Letné kontroly vín odhalili nedostatky u 13,1 % vzoriek

NETKY.SK • 2 Október 2013, 16:15 • 2 min
Letné kontroly vín odhalili nedostatky u 13,1 % vzoriek

BRATISLAVA – Letné kontroly vín odhalili na slovenskom trhu nedostatky u 13,1 % vzoriek.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov kontrol vykonaných inšpektormi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v období od 1. júna do 15. septembra 2013, o ktorých v pondelok (30. 9.) informovala na tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská.

"Bilancia nie je veľmi potešiteľná, pretože z 563 hodnotených vzoriek bolo 74 nevyhovujúcich, čo je 13,1 %. V uvedenom období bolo vykonaných 280 kontrol vína, z toho 38 vo výrobných podnikoch, 80 kontrol v maloobchodných predajniach sudových vín, 90 kontrol v maloobchodných predajniach reťazcov a 42 v zariadeniach spoločného stravovania a reštauráciách. U dovozcov v colných skladoch sa vykonalo 30 kontrol," spresnila.

Najvyššiu porušenosť v sledovanom období vykazovali podľa nej vína v maloobchodných predajniach sudového vína, a to až 21,6 %. "Táto porušenosť bola daná predovšetkým letným obdobím, teda víno prekvášalo, bolo zakalené, mútne, vykazovalo známky zlého skladovania a predaja," konštatovala. U maloobchodných predajní dosiahla podľa Nouzovskej celková porušenosť 11,5 %, z toho pri slovenských vínach 8,2 % a u zahraničných vínach 13,1 %. "Zahraničné vína majú stále v maloobchode vyšší stupeň porušenosti ako vína slovenské," priblížila.

"Veľmi nás prekvapila kontrola vín v zariadeniach spoločného stravovania, kde bola vysoká porušenosť slovenských vín, a to až 18,4-%, kým u zahraničných vín len 7,9-%. Je to aj tým, že mnohé slovenské reštaurácie neodoberajú slovenské fľašované vína, ale majú len slovenské sudové vína, ktoré v lete samozrejme podliehajú tým istým vplyvom ako vína v predajniach sudových vín. Súvisí to s tým, čo už avizovali slovenskí vinári, že majú veľký problém dostať sa s kvalitnými slovenskými fľašovanými vínami do prostredia reštaurácií," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies