Letisko vo Vodochodoch sa znovu preskúma, Penta nevylučuje súd

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 15:54 • 2 min
Letisko vo Vodochodoch sa znovu preskúma, Penta nevylučuje súd

PRAHA - České ministerstvo životného prostredia dalo minulý rok na jeseň spoločnosti Penta celkovo 122 podmienok, keď vydalo súhlas na rozšírenie letiska vo Vodochodoch.

slovakia

left justify in out

To však rozčúlilo tisícky ľudí z okolitých obcí. Stanovisko budú preto úradníci na základe rozhodnutia ministra životného prostredia Richarda Brabca opäť vyhodnocovať.
     

Výsledkom nového posudzovania môže byť aj odobratie predchádzajúceho súhlasu. Pre Pentu by to znamenalo, že nemôže požiadať o územné rozhodnutie a projekt by to prinajmenšom zdržalo. Penta, ktorá plánuje vo Vodochodoch investovať okolo 3 miliardy Kč (109,26 milióna eur) a zamestnať približne 3000 ľudí, už naznačila, že takýto scenár môže skončiť aj žalobou na štát. Informoval o tom server iDNES.cz.
     

"Ak ministerstvo prizná nesprávny úradný postup, znamená to zodpovednosť za priamu a nepriamu škodu, ktorá nám tým vznikla," tvrdí investičný riaditeľ letiska Zdeněk Kubát. Hovorca letiska Vodochody Martin Danko nechcel výšku škody zatiaľ spresňovať. Ako uviedol, momentálne je to predčasné. "Celý schvaľovací proces nás stál päť rokov času a vysoké náklady," upozornil.
     

Ale ministerstvo sa bráni. "Projekt sa dotkne kvality života niekoľkých tisícok ľudí. Nové vedenie ministerstva si chce byť na 200 % isté, že v proces neboli nejaké chyby," vysvetľuje minister. Dodal, že podľa starostov neboli niektoré ich pripomienky zobrané do úvahy. Starostovia poukázali napríklad na to, že viaceré zo 122 podmienok nie je možné vymáhať, a teda podľa nich bude len na Pente, či ich bude akceptovať, alebo nie. To však generálny riaditeľ letiska Martin Kačur odmieta.
     

"Sme pod veľkým drobnohľadom. Neviem si predstaviť, že by sme niektorú z podmienok do projektu nezapracovali," povedal.
     

Danko v nedeľu MF DNES potvrdil, že Penta zatiaľ nemieni svoje plány meniť, a tak momentálne dokončuje podklady na žiadosť o územné konanie. "Chceme ju podať do leta," poznamenal.
     

Brabec však upozornil, že dnes ešte len nariadi predbežné konanie. To má určiť, či je potrebné pôvodný verdikt preskúmať. Malo by byť hotové zhruba do štyroch týždňov.
     

Penta sa proti takémuto postupu ohradzuje: "Opätovné posudzovanie už schválenej štúdie by sa dialo mimo zákonných pravidiel a znamenalo by otvorenie Pandorinej skrinky," uviedol Kubát. Minister však argumentuje závažnosťou celého projektu. "Letisko tu nestaviame každý deň," povedal.
     

(1 EUR = 27,458 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies