Letisko Viedeň-Schwechat sa nebude rozširovať, rozhodol najvyšší súd

NETKY.SK • 10 Február 2017, 07:18 • 2 min
Letisko Viedeň-Schwechat sa nebude rozširovať, rozhodol najvyšší súd

VIEDEŇ - Medzinárodné letisko pri rakúskom hlavnom meste Viedeň nebude môcť vybudovať tretiu pristávaciu dráhu, pretože by to malo závažné dôsledky pre klimatické zmeny. Rozhodol o tom najvyšší súd.

slovakia

left justify in out

Predpokladané zintenzívnenie leteckej dopravy súvisiace s ďalšou pristávacou dráhou by prispelo k zvýšeniu emisií oxidu uhličitého v Rakúsku o približne dve percentá ročne, uvádza sa v dnes zverejnenom rozhodnutí súdu.

 

Verejné záujmy v prevencii globálneho otepľovania prevažujú nad záujmami v oblasti posilňovania kapacity Letiska Viedeň-Schwechat, "pretože sa očakáva, že klimatické zmeny budú spôsobovať rozsiahle škody na zdraví obyvateľstva vrátane úmrtí súvisiacich s otepľovaním, ako aj značné škody na ekonomike a poľnohospodárstve", tvrdí súd. Letisko oznámilo, že sa voči verdiktu odvolá.

 

Rozhodnutie súdu však znamená víťazstvo pre občianske a environmentálne skupiny, ktoré bojovali proti tomuto projektu. Viedenské letisko argumentuje, že musí zvýšiť svoju kapacitu, aby sa mohlo vyrovnať s takmer štvorpercentným každoročným nárastom pasažierov, ktorý súvisí s celkovým vzostupom leteckej prepravy v Európe.

 

Viedenské medzinárodné letisko, ktoré je významným centrom pre stredo- a východoeurópske destinácie, vlani vybavilo 23,4 milióna cestujúcich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies