Letisko v Tripolise je opäť terčom náletov

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:36 • 2 min
Letisko v Tripolise je opäť terčom náletov

TRIPOLIS – Letisko v líbyjskom Tripolise zasiahol v utorok ďalší letecký útok potom, čo sa v okolí hlavného mesta v pondelok opäť rozhoreli boje medzi znepriatelenými milíciami.

slovakia

left justify in out

Letisko z bezpečnostných dôvodov zrušilo všetky komerčné lety. Pondelkový nálet zasiahol aj niekoľko domov, nie je však známe, či spôsobil obete na životoch. Utorkový útok nespôsobil vážnejšie škody. K útokom sa prihlásili vplyvné islamistické milície pod velením bývalého generála Chalífu Haftara, ktoré sú verné medzinárodne uznávanej vláde sídliacej na východe krajiny. „Letisko sme bombardovali druhýkrát,“ povedal Sakír al-Džoruší, veliteľ letectva milícií.

 

Vláda pod vedením premiéra Abdalláha as-Sanního stratila kontrolu nad Tripolisom v auguste, keď hlavné mesto obsadili povstalci napojení na západné mesto Misráta. Nový parlament zvolený v júni ako aj vláda zasadá od augusta vo východnom meste Tobrúk, ďaleko od pokračujúcich zrážok v Tripolise a Bengází. Sily s väzbami na islamistov spochybňujú legitimitu nového parlamentu a obnovili činnosť dočasného zákonodarného zboru, ktorý následne pristúpil k vytvoreniu paralelnej vlády v Tripolise, ktorú však svet neuznáva. 


Tripoliské letisko bolo terčom prudkých bojov aj v júli tohto roku. Vtedajšie boje boli jedny z najprudších, aké hlavné mesto zažilo od pádu režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies