Letisko v niekdajšej bašte al-Káidy v Jemene obnovilo prevádzku

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 14:12 • 2 min
Letisko v niekdajšej bašte al-Káidy v Jemene obnovilo prevádzku

SANÁ - Letisko pri jemenskom meste Mukallá, ktoré bolo do apríla okupované militantami al-Káidy, obnovilo cez víkend prevádzku. Informovali o tom dnes miestni predstavitelia, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné letisko Riján, ležiace približne 30 kilometrov severovýchodne od Mukallá na pobreží Adenského zálivu, prestalo odbavovať lety približne pred rokom, keď sa militantná organizácia označovaná ako al-Káida na Arabskom polostrove zmocnila priľahlého mesta a urobila z neho centrum svojho miništátu.

 

Vojaci slúžiaci medzinárodne uznávanému prezidentovi Jemenu, podporovaní špeciálnymi silami Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, ukončili tamojšiu okupáciu v závere apríla, pričom bolo podľa koalície na čele so Saudskoarabmi usmrtených vyše 800 militantov.

 

Letisko Riján prijalo v nedeľu ako prvý let, ktorý dopravil do Jemenu humanitárnu pomoc od pobočky Červeného polmesiaca v Spojených arabských emirátoch. Podľa miestnych zdrojov tvorilo zásielku 20 ton liečiv a zdravotníckeho vybavenia.

 

Jemenská odnož al-Káidy pred rokom využila občiansku vojnu v tejto najchudobnejšej arabskej krajine, aby prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami. Odhaduje sa, že vyberaním prístavnej dane v Mukallá a pašovaním palív cez toto mesto získavali extrémisti denne dva milióny dolárov.

 

Počas aprílovej ofenzívy bolo vyslaných do Mukallá zhruba 2000 jemenských a emirátskych vojakov, ktorí prevzali kontrolu nad miestnym prístavom a letiskom Riján bez väčšieho odporu. Al-Káida vyhlásila, že sa v záujme záchrany mesta pred zničením rozhodla stiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies