Letisko v Jemene prijalo prvý let po takmer štyroch mesiacoch

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 15:57 • 2 min
Letisko v Jemene prijalo prvý let po takmer štyroch mesiacoch

ADEN - Letisko v Adene na juhu Jemenu dnes prijalo prvý let po takmer štyroch mesiacoch, keď bolo mimo prevádzky v dôsledku bojov medzi provládnymi silami a povstalcami.

slovakia

left justify in out

Prvým odbaveným lietadlom bol stroj saudskoarabskej armády, ktorý do Adenu dopravil zbrane a inú vojenskú pomoc pre miestne "sily ľudového odboja", informovala agentúra Reuters odvolávajúca sa na nemenovaného predstaviteľa.

 

Adenské letisko bolo nefunkčné od 25. marca, keď sa ho zmocnili bojovníci napojení na šiitské povstalecké hnutie. Povstalci v rovnakom období donútili medzinárodne uznávanú vládu Jemenu k úteku do saudskoarabského exilu. Kabinet na čele s prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím vyhlásil minulý štvrtok Aden za oslobodený a chce z neho znova vytvoriť svoju základňu v bojoch proti takzvaným húsíom, ktorí naďalej ovládajú veľkú časť Jemenu vrátane hlavného mesta Saná.

 

Hovorca Svetového potravinového programu v utorok oznámil, že do prístavu v Adene vplávala loď s nákladom potravinovej pomoci pre 180.000 civilistov. Jemenské provládne sily naďalej pokračujú v bojoch na viacerých frontoch vrátane severného predmestia Adenu. Podľa údajov OSN si prebiehajúca občianska vojna v Jemene vyžiadala už najmenej 3600 životov. Tento počet zahŕňa aj obete leteckých útokov na podporu Hádího vlády, ktoré vedie medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. V dôsledku konfliktu je na humanitárnu pomoc odkázaných viac ako 20 z 25 miliónov obyvateľov Jemenu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies