Letisko v Donecku bolo dnes opäť terčom ostreľovania

NETKY.SK • 17 November 2014, 15:20 • 2 min
Letisko v Donecku bolo dnes opäť terčom ostreľovania

DONECK - Z oblasti okolo letiska v Donecku na východe Ukrajiny sa dnes opäť rozliehali výbuchy a delostrelecká paľba, informoval spravodajca agentúry Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K ostreľovaniu došlo napriek pokusom rokovať o ukončení bojov o letisko, ktoré sú porušením dohody o prímerí uzavretej oboma stranami začiatkom septembra v Minsku.
     

Líder doneckých separatistov Andrej Purgin v nedeľu informoval, že sa s ukrajinskými vládnymi silami podarilo uzavrieť dohodu o zastavení paľby v blízkosti letiska v Donecku, ktoré si nárokujú obe strany konfliktu.
     

Hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov však dnes v Kyjeve vyhlásil, že spomínaná dohoda bola len zámienkou, ktorá separatistom umožnila, aby na bojisku pozbierali svojich padlých a ranených. Spresnil, že boje o letisko sa obnovili už v noci nadnes.
     

Prakticky od podpísania minského protokolu o riešení krízy sa obe strany konfliktu navzájom obviňujú z porušovania dohody o prímerí. Situácia na východnej Ukrajine sa ešte viac zhoršila po 2. novembri, keď vedenie dvoch tamojších samozvaných republík usporiadali parlamentné voľby a voľby ich najvyšších predstaviteľov.

      Kyjevská vláda na túto situáciu reagovala tak, že zastavila tok financií pre povstalcami kontrolované regióny, a obvinila Rusko z vyslania vojakov a tankov na podporu separatistov, čo Moskva poprela. Kyjev, podobne ako aj jeho západní spojenci, tvrdia, že proruskí separatisti sa v týchto dňoch pripravujú na veľkú ofenzívu proti vládnym jednotkám. Druhá strana však vládnym jednotkám adresovala rovnaké obvinenie.  
     

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko dnes informoval, že za posledných 24 hodín prišli v oblasti konfliktu o život šiesti príslušníci vládnych síl. Proruskí separatisti údaje o svojich obetiach a zranených nezverejňujú. Celkovo si konflikt na východe Ukrajiny od polovice apríla, keď vypukol, vyžiadal viac ako 4000 mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies